torta
printscreen/recepti
torta

printscreen/recepti

torta, Foto: printscreen/posaljirecepti

Sastojci za biskvit

8 belanca
80 g šećera
10 kašičica prženih, mlevenih lešnika
2 kašičice brašna

Sastojci za krem
8 žumanca
80 g šećera
4 praška za puding sa ukusom vanilije
250 g margarina
250 g šećera u prahu
150 g čokolade za kuvanje
300 g napolitanki s lešnikom
400 ml slatke pavlake

Priprema – Napolitanka torta:
 1. Lešnike kratko tostirati u rerni, ohladiti ih i samleti. Belanca izmiksovati u čvrsti sneg i postepeno dodavati šećer.
 2. Kutlačom lagano umešati mlevene lešnike i brašno.
 3. Biskvitnu smesu izliti u kalup za torte (prečnika 28 cm) koji treba biti prekriven masnim papirom i peći 25 minuta na temperaturi od 160 °C.
 4. Žumanca dobro izmiksovati sa šećerom, praškom za puding i malo mleka, tako da ne bude grudvica. Ostatak mleka zakuvati.
 5. U vrelo mleko dodati pripremljenu smesu i kuvati na laganoj vatri dok se ne dobije gusta krema. U ohlađenu kremu dodati penasto izmiksiran margarin zajedno sa šećerom u prahu.
 6. Podeliti kremu na dva dela. U jedan deo dodati čokoladu otopljenu na pari, a u drugi deo dodati napolitanke koje su prethodno samlevene u blenderu.
 7. Na podlogu za tortu staviti biskvit i oko njega obruč za torte prekriven masnim papirom, kako bi se kasnije lakše odvojio od kreme.
 8. Biskvit premazati kremom od napolitanki, a zatim naneti čokoladnu kremu. Tortu staviti u frižider da se kreme dobro stisnu, najbolje preko noći.
 9. Pre posluživanja celu tortu premazati slatkom pavlakom ili ukrasiti po želji.
Vaša Napolitanka torta je spremna. Prijatno!