Originalni recept za fokaču, tanko testo sa 3 ukusa!
Fokača je jedan od onih tipičnih italijanskih specijaliteta koji su stvoreni za pripremu subotom popodne, tvrdi Džejmi Oliver, piše Lepa & Srećna.
Testo se mesi brzo i lako, a onda vam preostaje da se igrate sa dodacima - po želji ukućana.
Ako dodate neku finu salatu i hladne ostatke pilećeg pečenja, dobićete nezaboravnu večeru!
PROČITAJTE I:
Sastojci:
- 400 gr brašna za dizana testa
- 100 gr glatkog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1/2 kašičice šećera
- 300 ml mlake vode
- maslinovo ulje za premaz
Za dodatke:
1) premaz od paradajza
- 2 zrela paradajza
- vinsko ili jabukovo sirće
- 1 vezica svežeg bosiljka
- 2 čena belog luka
2) za premaz od sira:
- 100 gr različitih kačkavalja po želji
- 1 grančica ruzmarina
3) za premaz od luka
-2 glavice crvenog luka
- nekoliko grančica svežeg timijana
- sirće balzamiko
Izmešajte brašno sa 1/2 kašičice soli pa u sredini napravite udubljenje.
Izmešajte viljuškom kvasac, šećer i mlaku vodu. Ostavite nekoliko minuta pa kad počne da peni sipajte u udubljenje i mešajte sve viljuškom.
Kad se masa sjedini, izmesite je nekoliko minuta, da dobijete glatko, meko testo.
Premažite maslinovim uljem, poprašite brašnom i stavite u činiju.
PREPORUČUJEMO:
Pokrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da narasta na toplom oko pola sata.
Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.
Iseckajte luk i timijan, pa ih na tihoj vatri propržite uz 2 kašike maslinovog uljua. Posle pet minuta dodajte 6 kašika balsamiko sirćeta, pustite da vri par minuta pa ostavite da se ohladi.
Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.
Kad testo naraste, razvucite ga na veličinu pleha, utisnite udubljenja vrhovima prstiju pa sipajte premaze od luka i paradajza - svaki na jednu trećinu testa.
Na preostalu trećinu izrendajte na krupno kačkavalj i iglice ruzmarina. Pobiberite i prelijte s malo maslinovog ulja.
Ostavite da narasta još 20 minuta, pa pecite sledećih 20 minuta dok ne uhvati zlatnu koricu na površini.
Fokača treba da ostane meka u sredini.
BONUS VIDEO:
Beograđanke otkrile da li bi oprostile prevaru: Ovakve odgovore niko nije očekivao!