MARKIZA TORTA
domacirecepti
MARKIZA TORTA, Foto: domacirecepti

Korisnica Tvitera Lana napravila je sentimentalnu objavu na ovoj društvenoj mreži i rastužila ljude, istovremeno podsećajući da su prijatne slike životnog albuma, jedino važne.  "Za tatin rođendan mama je uvek pravila markizu ali po nekom svom receptu. Kada je umrla tata je za rođendan tražio da mu napravim tu tortu i rastužio se kada sam mu rekla da nemam recept. Za tatin rođendan stiže mi poruka od komšinice iz grada u kom sam odrasla", stoji u Laninoj objavi. Ona dalje navodi da je od komšinice dobila recept. 

MARKIZA, Foto: domacirecepti

"Napisala je da zna da tata voli tu tortu, da je ona davno recept uzela od mame i da ne zna imam li ga pa mi ga šalje za svaki slučaj. Sutra je tati rođendan, markiza je u zamrzivaču".

Markiza ili torta čokoladna Šarlota, ako se sprema u kalupu prečnika 26 cm je dosta niska, pa je bolji u kalup prečnika 24 cm, pa ako želite veći kalup uzmite meru ipo ili dve.

Sastojci:

3 pakovanja piškota ili 300 gr
9 jaja
200 gr šećera u prahu
100 gr kristal šećera
250 gr margarina
250 gr čokolade
mleko za umakanje piškota, oko 200 ml
Odozgo umutiti 400 ml slatke pavlake, pa u pola dodati 2 kašike nutele

Priprema:

Ulupati žumanca sa 100 gr kristal šećera i staviti na paru da se kuva.Kuvati 12 minuta od trenutka kada voda provri ispod šerpe.

Posle 12 minuta dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se otopi, zatim skloniti sa vatre da se hladi. Ulupati margarin sobne temperature sa 100 gr šećera u prahu. Margarinu dodati ohladjen krem sa čokoladom i sve umutiti.

Na kraju ulupati belanca sa 100 gr šećera u prahu u jaku i sjajnu penu. Polako belanca dodati prethodno umućenom kremu.

Dodati pola, umutiti najsporijom brzinom miksera, pa dodati drugu polovinu i umutiti opet. Ne mutiti predugo. U krugli kalup slagati uspravno piškote.

MARKIZA, Foto: domacirecepti

Umočite u mleko stranu koja nema na sebi šećer i tu stranu stavite na spoljnu stranu kalupa. Kada poslažete okolo umačite piškote i poslažite po dnu. Istresti celu smesu krema i poravnati.

Tortu ostaviti 2h u zamrzivač. Izvaditi staviti na tacnu pa skinuti obruč. Torta odlično stoji i bez trake koju sam ja okolo vezala samo radi dekoracije.

Umutiti slatku pavlaku pa pola premazati preko fila, a u ostatak dodati nutellu, eurokrem ili neskvik pa špricem išarati. Poslužiti posle nekoliko sati da piškote omekane.

Prijatno!