Teleća čorba na starinski način: Jelo koje svaka domaćica treba da zna da spremi (RECEPT)
Čorba je najzasitnije toplo predjelo - teleća čorba je pravi specijalitet koji svaka domaćica treba da ume da skuva.
Sastojci:
500 g telećeg ribića
1 glavica crnog luka
2 krompira
1 koren peršuna
1 mali celer
2 šargarepe
2 kašike brašna
1 kocka juneće supe
1 čaša kisele pavlake
1 žumance
peršunov list
biber
so
Priprema:
Crni luk sitno iseckati. Povrće očistiti i iseckati na kockice. Meso takođe iseći na kockice.
Zagrejati malo ulja i izdinstati iseckan crni luk da postane staklast. Dodati iseckano meso i dinstati da promeni boju.
Zatim dodati povrće, kratko propržiti i sipati malo vode. Dodati kocku supe, biber i alevu papriku, promešati i dinstati na umerenoj temperaturi.
Kada meso bude napola gotovo, sipati vodu i kuvati na tihoj vatri dok povrće i meso ne omekša.
Na kašici ulja ispržiti brašno vodeći računa da ne porumeni. Sipati malo supe i umešati u čorbu. Kuvati nekoliko minuta da se čorba blago zgusne.
Umutiti pavlaku i žumance i u mlazu sipati u čorbu, neprestano mešajući. Posuti seckanim peršunom, poklopiti i odmah skloniti sa šporeta. Ostaviti da odstoji desetak minuta pre služenja.