Operacija Miljko Ristić srce
Emil Čonkić
Operacija Miljko Ristić srce

Emil Čonkić

Foto: Emil Čonkić

Vitamin K pospešuje zgrušavanje krvi, zbog čega je veoma važno da srčani bolesnici budu oprezni kad ga uzimaju. Ruska doktorka Elena Mališeva nazvala je ovaj nutrijent "ubicom" jer može dovesti do pojave tromboze, a koja može uzrokovati infarkt, plućnu emboliju...

Tromboza predstavlja jedan od najčešćih uzroka obolevanja i smrti u savremenom svetu. Pod trombozom podrazumevamo stvaranje ugruška (tromba) u venama u nozi. Usled začepljenja krvnog suda otežan je prolazak krvi koja treba da se vrati u srce. Kada se vena potpuno zapuši, kroz nju uopšte ne prolazi krv.

DA LI STE ZNALI DA PERŠUN MOŽE BITI OPASAN PO ZDRAVLJE?

 

Usled slabe cirkulacije u venama krv protiče sporije, a ponekad dolazi i do zastoja u protoku. Česte su i promene na zidovima vena ili je sposobnost zgrušavanja krvi poremećena. Krvne pločice, crvena i bela krvna zrnca nagomilavaju se i stvara se ugrušak.

Celer peršun

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Najopasniji od njih je običan peršun. Sadrži puno vitamina K, koji podstiče zgrušavanje krvi.

"Kada se krvni ugrušci formiraju u krvnim sudovima i ne 'rastvore', to može dovesti do fatalnih posledica“, rekla je Elena Mališeva.

PROČITAJTE JOŠ: