SRAMAN POTEZ BLINKENA Napustio Kinu i odmah je napao
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

U kratkom intervjuu za CNN Blinken je rekao da je tokom sastanaka sa najvišim kineskim zvaničnicima, uključujući predsednika Kine Si Đinpinga, razgovarao o brojnim spornim pitanjima, od američke kontrole tehnologije do podrške Pekinga Moskvi.

Blinken je rekao da je ponovio zahtev koji je predsednik SAD Džozef Bajden uputio predsedniku Siju tokom njihovog susreta u San Francisku prošlog novembra, da se Kina ne meša u predsedničke izbore u SAD 2024. godine i podsetio da je tada kineski lider obećao da Kina to neće učiniti.

"Videli smo, uopšteno govoreći, dokaze o pokušajima uticaja i mogućeg mešanja i želimo da budemo sigurni da će to biti prekinuto što je pre moguće", odgovorio je Blinken na pitanje da li je Kina do sada kršila Sijevo obećanje Bajdenu.

On je ukazao da je svako mešanje Kine u američke izbore nešto na šta američka adminsitracija veoma pažljivo gleda i smatra da je to potpuno neprihvatljivo.

"Želeo sam da budem siguran da su ponovo čuli tu poruku", rekao je Blinken i dodao da postoji zabrinutost zbog Kine i drugih zemalja koje, kako je naveo, iskorišćavaju postojeće društvene podele u SAD, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Drasko

27.04.2024 19:26

Da su ameri glupi to stoji, a da su i naslilni takodje.