DRHTI ZELENSKI, OČEKUJE RAZORNU RUSKU OFANZIVU Ako ovaj ključni grad padne, SVE je gotovo
Foto: AP/Foto: AP Ludovic Marin

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je moguće da Rusija priprema ofanzivu krajem maja ili u junu. 

Rusija je poslala dodatne trupe u Očeretin u istočnoj Ukrajini u pokušaju da pojača svoju ofanzivu tamo, ali ukrajinske snage i dalje drže selo, očekujući da će isporuke američkog oružja preokrenuti tok u svoju korist, saopštila je ukrajinska vojska.

Ruske trupe su postepeno napredovale i prošle kroz najmanje šest sela na istočnom frontu otkako su u februaru zauzele ključni grad Avdijevku, dok su iscrpljeni ukrajinski vojnici racionalizovali upotrebu artiljerijske municije. 

U Očeretinu su danas besnele žestoke borbe, ali Nazar Vološin, portparol Istočne vojne komande, kaže da ukrajinske snage imaju situaciju "pod kontrolom" i da kontrolišu dve trećine sela.

On je dodao da su ukrajinske vojne snage uspele da granatiraju deo sela koje su zauzele ruske snage i da je "neprijatelj blokiran" i da se "poduzimaju adekvatni koraci da se odatle proteraju", prenosi Rojters.

ruska vojska

EPA

 

Bitka za ključni grad

U severnom delu istočnog fronta ruske snage pokušavaju po svaku cenu da zauzmu strateški važan grad Časiv Jar, iako nisu uspele da uđu u njega, rekao je on. Časiv

Jar se nalazi na uzvišenju i smatra se glavnom kapijom za preostale važne gradove u Donbasu pod kontrolom Ukrajine, koje Rusija nastoji da u potpunosti osvoji nakon velike invazije u februaru 2022.

Ukrajinske trupe su brojčano i nadjačane, ali je njihov moral značajno porastao nakon što su SAD ove nedelje konačno odlučile da pošalju veliki paket pomoći. Vološin je rekao da Ukrajina očekuje stranu vojnu pomoć, uključujući municiju, granate i oružje, što bi moglo da omogući preokret situacije na frontovima Bahmut i Avdijevka i drugim ratnim zonama.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading