Rat u Ukrajini
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Ruske snage su tokom prethodne nedelje izvele 35 visoko preciznih udara na energetske objekte i vojno-industrijske komplekse Ukrajine, saopštava Ministarstvo odbrane Rusije.

Kijev navodi da su napadi Moskve ciljali postrojenja važna za snabdevanje Evropske unije.

Ukrajinski dronovi izvršili su udar na rafinerije nafte Ilski i Slavjansk u ruskom Krasnodarskom kraju, izazvavši požare na objektima, piše Rojters. Rafinerija u Krasondarskoj oblasti delimično obustavlja rad.

Rusija je poslala još vojnika u Očeretine u istočnoj Ukrajini kako bi pojačala ofanzivu, ali kijevske snage uglavnom drže selo, saopštava ukrajinska vojska.

Trenutno nema osnova za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine zbog formalnog odbijanja Kijeva da pregovara sa Moskvom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Moskva može da odgovori na bilo kakvu američku konfiskaciju deviznih rezervi Rusije zamrznutih na Zapadu, navodi visoki bezbednosni zvaničnik Dmitrij Medvedev.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Uzbuna u dve oblasti u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Žitomirskoj i Kijevskoj oblasti.

"Nisu u stanju da obore sve ruske rakete"

Sistem protivvazdušne odbrane Ukrajine postaje sve ranjiviji, smatra bivši komandant kopnenih snaga Poljske Valdemar Skšipčak.

"Problem sa nedostatkom raketa za protivvazdušne sisteme kod Ukrajinaca je u tome što raketni štit iznad Ukrajine... ima sve više rupa", rekao je Skšipčak u intervjuu za portal "Delfi".

On je dodao da zbog toga Oružane snage Ukrajine "nisu u stanju da obore" sve ruske rakete, avione i bespilotne letelice.

Zelenski: Ukrajina iščekuje isporuke oružja i municije od SAD

Ukrajina iščekuje isporuku oružja i municije od Sjedinjenih Američkih Država i radi zajedno sa američkim vlastima na izradi sporazuma o bezbednosnim garancijama, rekao je danas ukrajinski predasednik Volodimir Zelenski i izrazio očekivanje da će sporazum sa Amerikom biti najčvršći međunarodni bezbednosni dogovor za Ukrajinu.

"Još uvek čekamo isporuke koje su obećane Ukrajini. Očekujemo isporuke vojne opreme koja može da promeni situaciju na bojnom polju u korist Ukrajine. Važno je da se svi sporazumi koje smo postigli sprovedu. Da se sprovede sve što će doneti praktične rezultate na bojnom polju i povećati moral naših snaga na liniji fronta", rekao je Zelenski, prenosi Ukrajinska Pravda.

Zelenski je rekao da je danas razgovarao sa Hakimom Džefrisom, liderom demokratske manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa i naglasio da su Ukrajini hitno potrebni PVO sistemi Patriot.

"Radimo sa našim partnerima na svim nivoima kako bismo postigli nivo efikasnosti u pomoći koji je potreban ne samo da bismo zadržali naše pozicije, već i da bismo poremetili ratne planove Rusije", rekao je Zelenski i dodao da Ukrajina i SAD trenutno rade "na konkretnom tekstu" bilateralnog bezbednosnog sporazuma između dve zemlje.

UKRAJINSKI GENERAL KRIVONOS SE NASMEJAO NA REČI VODITELJKE Evo šta je rekla o Krimu

Eksplozija u Zaporožju

U gradu Zaporožje koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga odjeknula je eksplozija, pišu lokalni mediji.

Načelnik ukrajinske Zaporoške oblasne državne administracije Ivan Fjodorov saopštio je na Telegramu da je u eksploziji oštećen industrijski objekat, ali nije precizirao o kom objektu se radi.

Rusi prave sanitarnu zonu?

Rusija može da napravi sanitarnu zonu od nekoliko desetina kilometara u Harkovskoj oblasti i toga se treba plašiti, izjavio je poslanik ukrajinskog parlamenta Roman Kostenko za Jutjub kanal „Prjamoj“.

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski se oglasio na Telegramu

 

 

Sirski: Situacija na frontu pogoršana, preraspoređujemo se na tri pravca

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski rekao je danas, nakon što je Moskva saopštila da je preuzela kontrolu nad selom Novobahmutovka u Donjeckoj oblasti, da se situacija na terenu pogoršala i da njegove trupe zauzimaju nove pozicije na najmanje tri linije fronta.

On je na svom Telegram kanalu naveo da ruske snage aktivno napadaju duž cele linije fronta, a da su ukrajinske jedinice prešle na nove linije zapadno od Berdičija, Semenovke i Novomihajlovke. Dodao je da ruska strana sa četiri brigade pokušava da razvije ofanzivu zapadno od Avdejevke i Marinke, probijajući se do Pokrovska i Kurahova, prenosi Unian.

Žestoka detonacija na frontu 

 

 

Ruska vojska preuzela kontrolu nad Novobahmutovkom

Moskva: Ruske trupe zauzele selo u Donjeckoj oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su moskovske snage zauzele selo Novobahmutivku u Donjeckoj oblasti u blizini Očeretina, koje je postalo žarište borbi poslednjih dana, preneo je Interfaks.

Kako se navodi, ruske trupe odbile su seriju ukrajinskih kontranapada u blizini Časov Jara, još jedne ključne tačke u tom regionu.

Rusi zaplenili "Leoparda", ide u Moskvu na Paradu Pobede

Ruske vlasti: Tri osobe ubijene u ukrajinskom granatiranju

Dvoje ljudi je ubijeno u ukrajinskom granatiranju grada Pologi, u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Rusije, saopštio je na Telegramu Oleg Meljničenko, guverner ruske oblasti Penza.

Vlasti dela ukrajinske Donjecke oblasti pod kontrolom Rusije saopštile su da je jedna osoba poginula u ukrajinskom granatiranju sela Aleksandrivka, javlja Rojters.

Zelenski se oglasio na Telegramu

Lokalne vlasti: Oštećen hotel u Nikolajevu u udaru ruske bespilotne letelice

Načelnik Nikolajevske oblasti Vitalij Kim rekao je da je u udaru ruskog drona teško oštećen hotel u istoimenom gradu Nikolajevu. 

- Neprijatelj je napao grad bespilotnom letelicom tipa "šahed“. Usled toga je teško oštećena zgrada hotela, izbio je požar koji je brzo ugašen. Nema žrtava - rekao je Kim na Telegramu.

Kim i ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštili su da je ruski napad takođe oštetio prozore u drugom, obližnjem hotelu i da je oštećena toplana.

RIA Novosti navele su da su ruske snage pogodile fabriku za izgradnju brodova i hotel u Nikolajevu gde su bili smešteni strani plaćenici koji se bore na strani Kijeva.

Vazduhoplovstvo Ukrajine je takođe saopštilo na svom Telegram nalogu, bez navođenja detalja, da su njene snage uništile ruski dron iznad Nikolajeva.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da su četiri druge bespilotne letelice koje je lansirala Rusija uništene iznad regiona oko glavnog grada Kijeva, centralne Vinicke i Kirovogradske oblasti i iznad zapadnog regiona Hmeljnicki.

Moskva: PVO oborila 17 ukrajinskih dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su tokom noći 17 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Brjanske, Kurske, Belgorodske i Kaluške oblasti, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

U saopštenju se precizira da su dežurni sistemi PVO "uništili i presreli" devet dronova iznad Brjanske oblasti, tri iznad teritorije Kurske oblasti, dva nad Belgorodskom i tri nad Kaluškom oblasti, prenosi RIA Novosti.

"Bohdana" top puca u Lavovu u Ukrajini

Topovi "Bohdana" se proizvode u Ukrajini. Danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen, danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen i članovi parlamenta sastali su se sa ukrajinskim kolegama tokom posete Lavovu.

Bohdana top

Mads Claus Rasmussen (STR)

 

Eksplozije odjekuju Ukrajinom

Eksplozije su odjeknule u Hmeljnickoj oblasti, na zapadu Ukrajine, javio je ukrajinski kanal 24.

Nisu navedeni detalji.
 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading