Najdomaćin
Foto: Alo/Foto: privatna arhiva

Slavoljub Nikolić iz Despotova na svom gazdinstvu obrađuje 100 hektara zemlje i na toj površini uzgaja luk i krompir! Kako sve radi sa porodicom, onda ovome treba dodati i 50 ha zemlje njegovih roditelja, Miroslava i Lenke, i još toliko zemlje ima supruga Irina.

– Velike površine se obično vezuju za ratarstvo, ali mi se na otvorenom polju na 100 ha primarno bavimo povrtarstvom. Uzgajamo luk i krompir, a godišnje proizvedemo oko 5.000 tona ovog povrća koje izvozimo širom Balkana i prodajemo domaćim marketima. Porodično se bavimo i ratarstvom jer sejemo kukuruz, soju i pšenicu. Imam mehanizaciju za sve faze proizvodnje od obrade zemlje, preko sejanja, zaštite do vađenja krompira kombajnom. Gazdinstvo poseduje i prijemnu liniju na koju dolazi sirova roba sa njive i prerađuje se da bude čista za pakovanje. Odvaja se zemlja, nečistoće, trule krtole...

Gazdinstvo ima i sušaru specijalizovanu za skladištenje luka kao i liniju za sortiranje i pakovanje po 5 i 10 kg. Sa polovinom ličnih sredstava i kreditom banke Intesa je kupio novi dvoredni nemački kombajn.

Kako su mu usevi na otvorenom polju, Slavoljub je svestan rizika koje to nosi, pa neizvesnost oko vremenskih nepogoda i grada sprečava osiguranjem.

– Dugo godina imamo saradnju sa Dunavom, pa iz iskustva znam da su se pokazali kao koretni u isplati štete. Ove godine je to bio grad koji je značajno umanjiop prinose.

Podsetimo, pored vaših prijava za "Najdomaćina 2023" žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Značaj poljoprivrednika za srpsko tržište prepoznale su i kompanije Imlek, Banca Intesa, Dunav osiguranje, projekat konkurentne poljoprivrede SCAP, Yuhor, Al Dahra i Carnex koje su podržale izbor za "Najdomaćina 2023" i dale svoj doprinos nagrađivanju i promociji seoskih gazdinstava.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

*Gazdinstvo: Domaćinstvo je u vlasništvu Slavoljuba Nikolića

*Mesto: Despotovo, opština Bačka Palanka

*Naziv farme: PG „Slavoljub Nikolić“

*Delatnost: Povrtarstvo

*Dalja prerada: Ne

*Mreže: Ne

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading