Promo
Foto: Promo/Promo

Pored toga, fokus NIS-a bio je na planskom kapitalnom remontu u Rafineriji nafte Pančevo i na obezbeđivanju dovoljnih zaliha goriva kako bi se osiguralo uredno snabdevanje tržišta.

Remontne aktivnosti, koje su započele krajem februara i trajale ceo mart, očekivano su uticale na operativne i finansijske rezultate NIS-a. Obim prerade sirove nafte i poluproizvoda u prvom kvartalu 2024. godine iznosi 640,8 hiljada tona, dok je obim prometa 748,7 hiljada tona. Dobri rezultati ostvareni su u segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa gde je proizvedeno 289,5 hiljada uslovnih tona, što je blagi rast u odnosu na isti period 2023. godine.

Finansijski rezultati NIS grupe su u skladu sa očekivanjima, usled smanjenja obima prerade nafte i rasta troškova u odnosu na uporedni period. Pokazatelj EBITDA za prvo tromesečje 2024. godine iznosi 10 milijardi dinara, što je 50 odsto manje u odnosu na prvi kvartal prošle godine, dok neto dobit iznosi 1,8 milijardi dinara, što predstavlja smanjenje od 85 odsto. Obračunate obaveze po osnovu javnih prihoda NIS grupe su 53,7 milijardi dinara, odnosno 7 odsto više nego u prvom tromesečju 2023. godine.

Promo

Promo

 

I u tekućoj godini NIS je nastavio realizaciju aktivnosti od koristi za zajednicu. Svečano je obeleženo 15 godina programa „Zajednici zajedno“ putem kog je u gradove i opštine u kojima kompanija posluje uloženo više od 1,7 milijardi dinara kroz različite društveno odgovorne projekte. Takođe, započet je novi ciklus zapošljavanja mladih putem programa „NIS Energy“ i obavljena prva sezona studentske prakse „NIS Akademija“ tokom koje je NIS ugostio više od 60 studenata.

Do kraja godine prioritet NIS-a biće nastavak investicionog ciklusa, kao i poboljšanje operativnih i finansijskih rezultata, uz dosledno sprovođenje energetske tranzicije i projekata kojima se unapređuje zaštita životne sredine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading