promo
Foto: Alo/Promo

U senci stoletnih stabala preko puta crkve Sv. Nikole na Novom groblju u Beogradu može se videti izuzetna skulptura Dame u krinolini, delo čuvenog italijanskog vajara, đenovljanina Ahile Kanesa (1856-1905).  U rodnom gradu je završio Akademiju Ligurija u kojoj je negovana tradicija neoklasicizma, a studenti ove akademije imali su mogućnost da se usavršavaju u Milanu, Bolonji, Veneciji, Torinu i Rimu, pri čemu su praktično su već nakon završetka studija mogli da rade na čuvenom groblju Staljeno u Đenovi, koje je danas prepoznato kao svetska kulturna baština od strane UNESC-a.

Ahile Kanesa je poput nekih svojih drugih mladih kolega svoju karijeru započeo izrađujući skulputre za nadgrobna obeležja, od kojih  ga je najviše proslavio nadgrobni spomenik revolucionaru i borcu za ujedinjenje Italije Garibaldiju. U toku svog radnog veka izradio 220 nadgrobnih spomenika koji se najvećim delom nalaze na groblju Staljeno u Đenovi (procenjuje sa da je na ovom groblju uradio preko 120 spomenika) koje je UNESCO prepoznao kao svetsku kulturnu baštinu, ali i na ostalim grobljima u Italiji, kao i na grobljima u Beču, Španiji, Dubrovniku i drugim gradovima. Pored ovoga,  Kanesa je izlagao svoja dela i na međunarodnim izložbama širom sveta, a njegovi spomenici Kristofera Kolumba, mogu se naći u Portoriku i SAD-u.

Na Novom groblju u Beogradu izradio je spomenik na grobnici Šabačkog trgovca i dobrotvora Jovana Jovanovića - Joce Šapčanina. Ženska figura u krinolini pod baldahinom predstavlja Leposavu Jovanović, drugu suprugu i veliku ljubav srpskog dobrotvora.

Zahvaljujući iskustvu i ekspertizi u oblasti projektovanja i izvođenja memorijala, Javno komunalno preduzeće „Pogrebne usluge“ je neretko angažovano i van grobalja u svojoj nadležnosti (projektovanje, parterno uređenje i izvođenje postamenata i dr.), između ostalih i: spomenik Gavrilu Principu u Finansijskom parku, spomenik „Večna vatra“ na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, Spomenik Petru Nikolajeviću Moleru u Molerovoj ulici i mnogi drugi.  Kamenorezačke radionice preduzeća su opremljene kompjuterski navođenim mašinama za urezivanje slova na nadgrobnim obležjima. U ovim radionicama se izrađuju i fotografije na granitu, keramici i staklu. Javno komunalno preduzeće „Pogrebne usluge“ obezbeđuje i posebne pogodnosti za sanaciju nestabilnih nadgrobnih obeležja, primenom nove tehnologije koja garantuje njihovu dugotrajnu stabilnost. Za više informacija, sugrađani se mogu obratiti na adresu elektornske pošte: info@beogradskagroblja.rs, ili putem kontakt forme na internet stranici  JKP „Pogrebne usluge“ Beograd: www.beogradskagroblja.rs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading