vojska
Foto: EPA/EPA-EFE/ABIR SULTAN

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan izjavio je da je njegova vlada razočarana zbog obustave isporuka američkih bombi Izraelu.

"To je vrlo razočaravajuća odluka, čak frustrirajuća," rekao je ambasador Erdan za vesti Kanala 12 i dodao da ne misli da ta odluka ukazuje na širi prekid američke pomoći Izraelu, prenosi Tajms of Izrael.

Erdan je ocenio da ova odluka proističe iz političkog pritiska Kongresa na administraciju predsednika Bajdena, iz protesta na univerzitetskim kampusima širom SAD i predstojećih predsedničkih izbora u SAD-u.

On je predočio da je predsednik SAD Džozef Bajden istovremeno pozivao ljude da se sete da je rat počeo napadom Hamasa na Izrael, dok istovremeno zadržava "sredstva namenjena uništenju Hamasa".

"Ne možete dobiti rat ako ne dozvolite Izraelu da ga dobije", rekao je Erdan.

U međuvremenu, prema izveštaju sa info-sajta Axios, visoki izraelski zvaničnici upozorili su svoje američke kolege da bi odluka Bajednove administracije da pauzira neke isporuke oružja Izraelu mogla ugroziti tekuće pregovore o oslobađanju talaca.

Deca u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze nalaze se na "ivici preživljavanja" zbog toga što je izraelska vojska zatvorila granični prelaz Rafa čime je onemogućena dostava humanitarne pomoći, upozorila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u svom najnovijem izveštaju.

U saopštenju se navodi da je u Pojas Gaze u proseku dnevno ulazilo 48 kamiona humanitarne pomoći i 166.000 litara dizela sve dok izraelski tenkovi nisu zauzeli palestinski granični prelaz Rafa u utorak.

"Nastavak blokade ulaska humanitarnih artikala preko prelaza Rafa i nastavak neprijateljstava imali bi ozbiljne posledice po pristup hrani", upozorava se u izveštaju UN, prenela je Al Džazira.

U najnovijem izveštaju se ponavlja ranije upozorenje agencije UN za decu, UNICEF-a, da se veliki broj dece od ukupno više od 600.000 mališana u Rafi već nalaze na "ivici opstanka" i da bi dalja izraelska ofanziva izložila decu "katastrofalnim rizicima".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading