Rat
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Tokom jučerašnjeg dana su se na frontu odirala 93 borbena okršaja, najviše ruskih napada su Oružane snage Ukrajine odbile na pravcu Avdijev, Bahmut, Liman i Novopavliv, saopštava vojska Ukrajine.

Kijev je potvrdio da su vojska dobila američke rakete dugog dometa ATACMS. Kremlj je pak saopštio da isporuka ATACMS Ukrajini neće promeniti ishod rata.

Ruski sistemi S-300, "pancir" i drugi PVO sistemi formiraće "zaštitnu kupolu" iznad Zaporoške oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Poljska i Litvanija pomoći će ukrajinskim vlastima da muškarce koji podležu vojnoj obavezi vrate u Ukrajinu, nakon što je Kijev ranije ove nedelje saopštio da obustavlja konzularne usluge za vojno sposobne muškarce u inostranstvu.

Tenzije su izbile između Belorusije i Litvanije. Šef beloruske službe bezbednosti Ivan Tertel kaže da je osujećen napad na Minsk dronovima lansiranim iz Litvanije. Vojska Litvanije navodi da nije preduzela nikakvu neprijateljsku akciju.

Kina mora da prestane da pomaže Rusiji u ratu protiv Ukrajine ako želi da ima dobre odnose sa Zapadom, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ocenivši da je pomoć Pekinga bila ''od vitalnog značaja'' za ruske snage.

Nuklearno oružje Severoatlanskog saveza u Poljskoj će biti jedna od primarnih meta Rusije, ako tamo bude raspoređeno, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, podaci su Ministarstva za digitalnu transformaciju te zemlje.

Rusi javljaju: Jurišni avion Su-25 uništio neprijateljske položaje (VIDEO)

Jurišni avion Su-25 nevođenim avionskim projektilima uništio neprijateljske položaje u oblasti Severnog vojnog okruga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

KATASTROFALNE VESTI ZA ZELENSKOG Vašington ga ostavio na cedilu

Kijev evakuisao dve bolnice zbog straha od vazdušnih napada

Kijev je evakuisao dve civilne bolnice zbog navoda šefa bezbednosne službe beloruskog KGB-a koji je rekao da su u njima smešteni vojnici, što je izazvalo strah od vazdušnog napada.

Gradska uprava Kijeva saopštila je da video koji je široko kružio internetom, a koji nije identifikovala, sadrži pretnju napadom na dva objekta, uključujući dečiju bolnicu, na lažnoj osnovi da se tamo nalaze vojnici.

"Ovo je apsolutna laž i provokacija neprijatelja, koju pokušava da iskoristi da napadne društvenu infrastrukturu glavnog grada", napisala je administracija na Telegramu.

"POČELA JE PANIKA" Ključno mesto je palo, ukrajinska odbrana se urušava?

Peskov: Novi odnosi Rusije i Evrope

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će se "specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini, pre ili kasnije, završiti uspehom Rusije" i da će "i Evropa i Rusija morati da se dogovaraju kako dalje živeti", javljaju ruski mediji.

Peskov je, kako navodi Sputnik, naglasio da Rusija nikome u Evropi ne predstavlja pretnju i da računa na to da niko u Evropi nije pretnja za Rusiju, ali je ocenio da Evropa i Rusija neće moći da uspostave iste odnose kao pre (rata u Ukrajini).

"Očigledno je da će to biti dogovor o novim modalitetima odnosa. Odnose kao pre neće moći da imamo, i to niko ni ne želi, pre svega mi", rekao je Peskov.

Navodi da geografski Rusija i Evropa nemaju gde jedni bez drugih i da će zbog toga će u svakom slučaju graditi odnose na novim osnovama.

Peskov je, prema izveštaju agencije TASS, ukazao i da "Evropski parlament već dugo ima stav jake, sistematske rusofobije".

Najnovije sa današnjeg brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Jedinice grupe "Jug" popravile su svoje položaje, odbile ukrajinski napad, ukrajinska vojska izgubila je 430 vojnika, cenar za upravljanje dronovima i četiri skladišta s municijom;

- Jedinice grupe "Zapad" su zauzele povoljnije položaje, porazile ukrajinske snage u oblasti oko mesta Borova u Harkovskoj oblasti, dok je protivnik izgubio 20 vojnika;

- Grupa "Centar" je poboljšala taktički položaj i porazila ukrajinske jedinice kod Novoaleksandrovke, Karlovke, Novogorodskog o Arhangelskog u DNR;
-Pripadnici snaga grupe "Istok" takođe su zauzeli povoljnije položaje, dok su ukrajinske snage izgubile do 105 vojnika;

- Grupa "Centar" je odbila osam kontranapada ukrajinske vojske u DNR, a protivnik je izgubio 415 vojnika, oklopno vozilo pešadije, osam oklopnih transportera, 13 oklopnih vozila, tri haubice D-30;

-Ruska vojska porazila je ešalon sa zapadnim naoružanjem i tehnikom u DNR;

-Pripadnici grupe "Dnjepar" su porazili ukrajinske snage u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, protivnik je izgubio 35 vojnika;

-U prethodna 24 sata ruska PVO je oborila 193 ukrajinskih dronova, dva projektila "oljha" i tri navođene avijacione bombe.

Novinar ruskog Forbsa priveden zbog navodog širenja lažnih informacija o vojsci

Novinar magazina ''Forbes Russia'', Sergej Mingazov, priveden je zbog sumnje da je širio lažne informacije o ruskoj vojsci, saopštio je magazin danas.

Iz časopisa su dodali da do sada nisu bili u mogućnosti da stupe u kontakt s Mingazovim. Njegov advokat, Konstantin Bubon, saopštio je na platformoi Fejsbuk da se novinar nalazi u pritvoru u istočnom ruskom gradu Habarovsk, gde stanuje, prenosi Rojters. Advokat je rekao da je Mingazov priveden zbog ponovnog objavljivanja publikacija o navodnim ruskim ratnim zločinima u ukrajinskom gradu Buča, gde su o ubistvima ukrajinskih civila u prvim nedeljama rata izveštavali Rojters i druge novinske organizacije.

"Veleizdaja"

Ukrajinske bezbednosne službe (SBU) saopštile su danas da su uhapsile dve osobe za koje se sumnja da su špijunirale u korist Rusije.Uhapšeni su se predstavljale kao mehaničari, putovali su na severoistok zemlje, locirali vojne položaje i prenosili Rusiji informacije za bombardovanje.

Kako se navodi, imali su zadatak da identifikuju položaje odbrambenih linija ukrajinske vojske u blizini Harkova, koji je poslednjih nedelja posebno bio na meti ruskih napada.

Gubernator Kurska: Jedna osoba stradala u ukrajinskom granatiranju

Gubernator ruskog regiona Kurska Roman Starovojt saopštio je da je jedna osoba stradala u ukrajinskom granatiranju tog regiona.

On je na Telegramu naveo i da je naneta materijalna šteta na domovima lokalnog stanovništva.

Micotakis: Grčka neće poslati Ukrajini "Patriot" ili "S-300"

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je u četvrtak za grčku TV SKAI da Grčka neće poslati Ukrajini ni "patriot" ni "S-300", uprkos evropskim zahtevima i kritičnom nedostatku koji Ukrajina ima u oblasti protivvazdušne odbrane.

"Grčka je podržala Ukrajinu na različite načine, pružajući odbrambeni materijal. Ali smo od prvog trenutka rekli da ne možemo da se odreknemo sistema oružja koji su od ključnog značaja za naše sposobnosti odvraćanja. Pitali su nas i pojasnili smo zašto ne možemo to da uradimo", rekao je Micotakis, a preneo portal Iefimerida.

Šojgu: Ukrajinski udari na nuklearku u Zaporožju rizikuju katastrofu

Ukrajinski udari na nuklearnu elektranu u Zaporožju rizikuju katastrofalne posledice, rekao je ministar odbrane RF Sergej Šojgu. On je takođe rekao da strani savetnici pomažu Ukrajini u pripremi sabotaže na ruskoj teritoriji.

Na sastanku ministara odbrane zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju u Astani Šojgu je rekao da Rusija nikada nije planirala da napadne zemlje NATO-a.

El Pais: Španija će poslati mali broj raketa "patriot" u Ukrajinu

Španija će poslati mali broj raketa "patriot" u Ukrajinu, objavio je danas El Pais, pozivajući se na neimenovane dobro obaveštene izvore. List navodi da je Španija isključila isporuku protivavionskih lansera u Ukrajinu, ali da će Kijevu poslati rakete.

Španija ima tri sistema "patriot" koje je kupila iz Nemačke 2004. i 2014. godine, podseća list.

Švajcarska pomaže Ukrajini sa pet milijardi evra

Švajcarski parlamentarni odbor izglasao je pomoć u iznosu od pet milijardi evra za Ukrajinu, u okviru šireg paketa koji ima za cilj poboljšanje odbrambenih sposobnosti Švajcarske.

Paket su u bezbednosnom komitetu gornjeg doma parlamenta podržali poslanici partija levog i desnog centra, a on obezbeđuje dodatnih 10 milijardi evra za vojsku, u šta ulazi i novac za Ukrajinu, navodi Rojters.

Ukrajina povlači tenkove "abrams" sa ratišta

Ukrajina povlači američke tenkove "abrams M1A1" sa linije fronta. Jedan od razloga je upotreba bespilotnih letelica od strane Rusije.

Ukrajinske oružane snage su u januaru 2023. dobile 31 tenk "abrams" iz Sjedinjenih Država, a korišćeni su za probijanje odbrane ruske vojske.

Međutim, tokom ovog vremena stanje na terenu se promenilo, Rusija je počela aktivno da koristi izviđačke i napadačke dronove, što je Ukrajini otežalo zaštitu tenkova.

Generalštab Ukrajine: Za 24 časa 114 vojnih okršaja

U jutarnjem izveštaju ukrajinskog Generalštaba, u poslednja 24 časa izvršeni su udari na dva kontrolna punkta, osam lokacija za koncentrisanje ljudstva i tri protivvazdušna raketna sistema.

Tokom dana na frontu se dogodilo 114 vojnih okršaja. U pravcu Kupjanska odbijeno je 10 napada, dok su u pravcu Limana ruske snage izvršile 20 napada, a u pravcu Bahmuta 26. Najviše napada odbijeno je u pravcu Avdejevke – 30.

Rusi napali železničku stanicu u Balakleji

Ruske oružane snage napale su železničku stanicu u gradu Balakleja u Izjumskom okrugu Harkovske oblasti prilikom iskrcavanja pripadnika Oružanih snaga Ukrajine iz voza, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog metroa Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

„Udarac je zadat juče u 16.40 na železničkoj stanici u Balakleji “, rekao je sagovornik agencije.

Politiko:SAD obezbedile naoružanje za Ukrajinu u vrednosti od 6 milijardi dolara

AD bi već u petak mogle da najave novi paket oružja za pomoć Ukrajini u vrednosti od šest milijardi dolara, preneo je portal Politiko pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Paket naoružanja najverovatnije uključuje kontra-artiljerijski radar, taktička vozila, presretače Patriot, bespilotne letelice, artiljeriju, preciznu municiju i sisteme protiv bespilotnih letelica, prema rečima zvaničnika. Ranije ove sedmice Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio se zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vredan 95 milijardi dolara, od kojih je 61 milijarda dolara namenjena pomoći Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading