Podelite  obim struka  s obimom  bokova
Shutterstock
Podelite  obim struka  s obimom  bokova
Podelite obim struka s obimom bokova, Foto: Shutterstock

 

Da biste proverili u kakvom je stanju vaše telo, možete uraditi jednostavne testove. Recimo, za rizik od dijabetesa, povišenog pritiska i srčanih bolesti treba podeliti obim struka s obimom bokova. Ako je rezultat 0,8 ili manji, rizik je nizak. Od 0,81 do 0,85 rizik je umeren, a ako je rezultat veći od 0,85, vi ste u kategoriji visokog rizika.


Mini-test kondicije
Da biste proverili u kakvom je stanju vaša kondicija, uradite po 25 skokova svaki dan u isto vreme i pratite da li se vaša kondicija, poboljšava, pogoršava ili stagnira. Cilj je da uradite vežbu, a da vam se malo ubrzaju puls i disanje. Osećate li da imate dovoljno energije i 14 sati pošto ste ustali? Ako ste ustali u sedam, a u dobroj ste formi, u 21 trebalo bi da budete još uvek budni i aktivni. Testirajte snagu i izdržljivost tako što ćete pokušati u svakoj ruci da nosite balon od tri, četiri litra vode. Ako to uspete bez napora, imate izdržljiva ramena, leđa, prsa i kolena, kao i dovoljno snage u mišićima nogu. Probajte i da li možete da skočite deset puta, a da vam pritom srce jako ne zalupa. Ako ste uspeli, imate dobar kardiovaskularni sistem. I, naravno, možeti li da plešete u brzom ritmu više od deset minuta, a da ne ostanete bez daha?


Štitna žlezda
Nakon češljanja obavezno pogledajte koliko imate opalih vlasi. Normalno je da na dan otpadne 100 vlasi.
Pojačano opadanje kose može biti znak da vašem organizmu nedostaje cinka i gvožđa, ali krivac može biti i poremećaj u radu štitne zlezde. Takođe, hormonalne promene posle porođaja ili prestanak uzimanja kontracepcijskih tableta mogu izazvati opadanje kose.

 

Koža je ogledalo zdravlja

1. Osip koji prate bolni plihovi - alergija na gluten.

2. Ispucala koža oko usana - manjak vitamina B.

3. Osetljiva i natečena koža ispod očiju - prekomerni unos soli.

4. Plavičasti ton kože - problemi s jetrom, slezinom ili gušteračom.

5. Siva koža - manjak kiseonika u krvi, što može rezultirati upalom pluća.

6. Smeđe mrlje na koži, naročito u području oko vrata, prepona i pazuha, mogu biti rani znak dijabetesa, trudnoće i poremećaja u radu štitne žlezde.