struja
Foto: Alo/Alo/Vladimir Markovic

Energetski sistem spreman za početak grejne sezone

U „Elektroprivredi Srbije” završeni su najvažniji remonti proizvodnih kapaciteta, a deponije i akumulacije su na visokom nivou. Akumulacije su na nivou 600 gigavat-časova, a zalihe uglja na deponijama termoelektrana premašile su dva miliona tona. Očekujemo da EPS energetske potrebe građana i privrede Srbije pokrije iz svoje proizvodnje i osigura bezbedno snabdevanje za građane i privredu Srbije, izjavila je za „Politiku” Dubravka Đedović Handanović, ministarka energetike.

– Omogućeno je i sigurno snabdevanje prirodnim gasom za predstojeću grejnu sezonu, kao i rezerve ovog energenta u skladištima u Banatskom Dvoru i Mađarskoj – ukupno više od 680 miliona metara kubnih. U sistemima daljinskog grejanja, prema dostavljenim izveštajima, izvršene su sve neophodne pripreme i remonti proizvodnih i distributivnih mreža i obezbeđene dovoljne količine energenata za početak grejne sezone 2023–2024 – kazala je ministarka.

Pored količina koje su dopremile toplane, Republička direkcija za robne rezerve je popunila svoje kapacitete kako bi u slučaju prekida lanaca snabdevanja energentima sistemima daljinskog grejanja stavila na raspolaganje dovoljne količine.

Upitana kada će početi da rade toplane koje za ogrev koriste obnovljive izvore energije (OIE) i koliko će to grejanje da košta (isto kao i za ostale koji troše gas ili se greju preko toplana) ministarka je odgovorila da su toplane koje su sa fosilnih goriva prešle na korišćenje OIE upotrebljavajući prevashodno drvnu biomasu već prethodnih grejnih sezona proizvodili toplotnu energiju iz obnovljivih izvora energije i to u Majdanpeku, Priboju, Malom Zvorniku, Novom Pazaru.

– Imajući u vidu da se cena toplotne energije obračunava u skladu sa metodologijom za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom, visina tarifa u sistemima daljinskog grejanja koji koriste OIE u direktnoj je zavisnosti od visine operativnih troškova, amortizacije, prinosa na regulisana sredstva, vrednosti regulisanih sredstava i drugih troškova – naglasila je Đedović Handanović.

Grejna sezona za snabdevanje toplotnom energijom zbog grejanja stambenih i poslovnih prostorija počinje 15. oktobra 2023, a završava se 15. aprila 2024. godine. Izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra 2023. i od 16. aprila do 3. maja 2024. objekti će se grejati u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu od 12 stepeni Celzijusovih ili nižu, odnosno ako u nekim gradovima ili opštinama temperatura spoljašnjeg vazduha u tri dana uzastopno bude u 21 čas 12 stepeni ili niža.

– Vlada Srbije, na predlog resornog ministarstva, usvojila je 28. septembra preporuku da „Elektroprivreda Srbije” i predstojeće zime obračunava građanima popuste od 20 do 40 odsto za racionalnu potrošnju struje. Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune za 20 do 40 procenata narednih šest meseci. Popusti će važiti počev od oktobarskih računa 2023, zaključno sa računom za mart 2024 – podsetila je ministarka.

Za uštede energije od pet do 15 odsto obračunava se popust od 20 procenata, a za potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 procenata. Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, moći će da računaju na popust od 30 procenata, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariti popust od 35. Najveći popust od 40 procenata imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto.

– Takođe, domaćinstvima će se obračunavati popust od pet procenata ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na učešće za isti mesec prethodne godine. To znači da, uz racionalnu potrošnju, račun za električnu energiju može biti čak i prepolovljen – zaključila je Đedović Handanović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading