Pravsolavna crkva
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Navodeći ovaj podatak, britanski "Telegraf" ukazuje da se sve više crkava može naći na tržištu nekretnina, ponuđenih na prodaju.

"Zatvaranje i rasprodaja crkava nije nova pojava, ali je stopa zatvaranja porasla poslednjih godina", kaže direktorka "Prijatelja crkava bez prijatelja" Rejčel Morli, dobrotvorne organizacije koja spasava zanemarene crkve od zatvaranja ili prodaje.

Ona dodaje da se lokalne grupe trude da privuku što veći broj ljudi da dođu u crkvu, dok se broj vernika smanjuje, a troškovi održavanja ovih bogomolja mogu biti ogromni.

Prema nekim podacima,održavanje može da košta između 126 miliona funti i 138 miliona funti godišnje.

Za Morlijevu je potresno to što ove zgrade duge istorije jedna po jedna postaju barovi i kafići ili prenoćišta.

"Nisam religiozna ni na koji način, ali te crkve su izgradili meštani, brinuli o njima i koristila ih je lokalna zajednica, one su koreni tog društva na svakom nivou. Uz to, neke su strogo zaštićene zgrade sa kamenim rezbarijama iz 6. veka i nacionalnim artefaktima", ukazuje Morli.

Ona kaže da svako ko razmišlja da kupi crkvu i pretvori je u dom iz snova treba da bude oprezan.

"One često nemaju struju i nisu priključene na vodovodnu mrežu. Cena popravki je jedna stvar, ali onda imate konverziju i održavanje. Možda će vam biti veoma teško da dobijete dozvolu za radove. I možda ćete otkriti da meštani nisu srećni: oni ne vole da posećuju svoje mrtve pretke u nečijoj bašti", navodi Morli.

Ako neko ipak želi da kupi crkvu, ponude ne manjka. A "Telegraf" navodi nekoliko oglasa kao ilustraciju toga šta se nudi kupcima na tržištu nekretnina - crkve iz srednjeg veka koje čekaju nove vlasnike, najverovatnije da postanu nešto što nikada u svom veku nisu bile.

Jedna od njih nalazi se u centru Londona, a reč je o crkvi Svetog Majkla Paternostera iz 13. veka. Osim visokih plafona, oko 900 kvadratnih metara prostora, tu je sahranjen i čuveni gradonačelnik i pionir pantomime Ričard Vitington.

Kako se navodi u tekstu, zgrada crkve koristi se kao kancelarijski prostor još od Drugog svetskog rata kada je spasena od rušenja. Sada je crkva na tržištu i pridružuje se dugačkoj listi istorijskih crkava koje su takođe stavljene na raspolaganje najboljem ponuđaču.

Među njima je crkva Svetog Lenarda na moru, sa pogledom na Lamanš i pod zaštitom države. Građena od 1953-1961, na mestu starije bogomolje, crkva se prodaje za 500.000 funti, ali ima strukturalne probleme i zbog njih je zatvorena za bogosluženja od 2018.

Mnogo skromnije ponude uključuju crkvu Svete Marije u Duramu iz 1820-ih godina, takođe pod zaštitom države, čija se visoka kula, komora za orgulje, naos i zemljište oko nje prodaje za 45.000 funti. Mana ove nekretnine je što nema centralnu kanalizaciju i toalet.

Tu je, po sličnoj ceni, i crkva Svetog Jovana Krstitelja u Godliju, predgrađu Hajda iz 1849/50. godine. Ova crkva ima gas, struju i vodu, ali tu je druga "sitna" mana: u porti crkve nalazi se groblje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading