nuklearna elktrana
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je u intervjuu za “Glas Srpske” ispričao ekspert za energetiku Miodrag Mesarović, koji je svojevremeno bio deo tima koji je birao lokaciju i koncepciju za izgradnju nuklearne elektrane “Krško” u Sloveniji, prenosi Biznisinfo.

Kako je rekao, jugoslovenska vlast je sa školovanjem kadrova počela već 1955, a već šezdesetih godina prošlog veka počeli su da tragaju za eventualnim lokacijama gde bi one mogle da budu građene. Beograd je u to vreme bio centar za školovanje iz svih republika. Obezbeđen je i veliki novac za istraživanje lokacija.

"Bio je otvoren i rudnik Kalna na Staroj planini iz kojeg je uran vađen i dovožen u Institut za nuklearne nauke 'Vinča'. Tadašnji nuklearni program podrazumevao je gradnju čak četiri nuklearne elektrane. Vlasti su znale da rezerve uglja nisu večne. Razmišljalo se unapred i planski radilo. Prvo je napravljena NE 'Krško' u Sloveniji, koja je puštena u rad 1983. godine. Naredna je trebalo da bude 'Prevlaka', uz Savu, nizvodno od Zagreba, a još dve bile su planirane na obalama Dunava". kazao je Mesarović.

Nuklearna elektrana

Foto: Shutterstock

 

 

Titov plan je bio da one budu izgrađene najkasnije do 2000. godine. Za ovu drugu je čak bio raspisan tender i razmatralo se o izboru tehnologije.

"U čitav taj posao bila je uključena i domaća privreda. 'Energoinvest' iz Sarajeva proizvodio je opremu za reaktore, a deo su čak izvozili i isporučivali u Rusiju. Tu je bio i 'Rade Končar', koji pravio generatore, ali i preduzeće 'Jugoturbina' koje je izgrađivalo turbine", priseća se ovaj stručnjak.

Kada se podvuče crta, jedino je kupljen reaktor za nuklearnu elektranu “Krško”. Ali, onda je došlo do katastrofe u “Černobilu”, nakon čega je donet zakon o zabrani gradnje takvih energetskih objekata.

černobil

Foto: Shutterstock

 

 

Inače, kada su jugoslovenske vlasti odlučile da uđu u projekat gradnje nuklearnih elektrana one su prvo poslale ljude na školovanje i usavršavanje širom sveta, dajući im stipendije. Jedan broj njih je tada stručno obrazovan i na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na kojem je postojao nuklearni odsek.

To školovanje i obrazovanje počelo je još 1955. godine. Znači bilo je potrebno 28 godina da budu stvoreni svi uslovi da prva nuklearka “Krško” bude izgrađena i puštena u rad, piše B92.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading