pkv
Foto: Alo/Foto: PKV

Kroz Srbiju Dunav teče 587,5 kilometara, što predstavlja 25 odsto ukupne dužine plovnog puta i upravo zato je ovaj sporazum važan prevashodno za nas kao Republiku Srbiju kao i za podunavski region istakao je obraćajući se učesnicima Konferencije predsednik Privredne komore Vojvodine Vladimir Gak. Logistika je na globalnom nivou problematična , i zato je razvoj infrastrukture važan. Republika Srbija  ulaže u razvoj upravo infrastrukture i svedoci smo izgradnje putne infrastrukture, poboljšanja u avio saobraćaju i svakako razvoj brze pruge Beograd – Budimpešta koja će biti  značajna ne samo za ove prostore već i za čitavu Evropu rekao je Gak.  

 

Reka Dunav čini kičmu plovnog sistema Republike Srbije. Na reci Dunav nalazi se 9 luka otvorenih za međunarodni saobraćaj, na reci Tisi jedna, dok se na reci Savi nalaze dve  luke otvorene za domaći saobraćaj. Na svima nama je zadatak da poboljšamo razvoj infrastrukture na plovnim putevima.  

Dunavski region je jedan od značajnijih za našu privredu i vrednost ukupne godišnje robne  razmene Srbije sa zemljama članicama Federacije dunavskih privrednih komora iznosi preko 14 milijardi evra. 

Predsednik Federacije dunavskih privrednih komora Andraš Rev  istakao je  da federacija okuplja 16 privrednih komora iz 8 zemalja dunavskog regiona kao i pridružene članove među kojima su zemlje koje nisu na Dunavu ali imaju strateški interes . U fokusu organizacije je rad na infrastrukturi kao i turizmu među zemljama članicama i veoma je značajno što je i Privredna komora Vojvodine od danas naš član istakao je Rev, dodajući da je cilj da sve komore članice rade  na unapređenju zajedničkih interesa.  

Konfrencija o transportu Dunavskim regionom održana je u Privrednoj komori Vojvodine   u okviruAgende  održavanja Generalne skupštine Federacije dunavskih privrednih komora.   

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
pkv

Komentari (0)

Loading