Izbor za najdomaćina
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

– Ima mnogo znanja u poljoprivredi, a nisu sva knjiška. Kod nas se prenosilo i znanje, a srećom i imanje s' kolena na koleno. Moj deda od svog oca, moj otac od mog dede i ja od svog oca.Sve što su oni pre mene stekli ja sam nastavio i pokusavam da unapredim. Zato se danas bavim tovom svinja i trenutno imam oko 200 tovljenika i sve je tu kod kuće, U planu nam je da proširimo stočni fond i uveliko se radi na objektu i farmi van sela. Tovljenike plasiramo dalje klanicama na preradu svežeg mesa, a ko zna, jednog dana... – smeje se Dušan koji od posla i žurbe jedva stiže da razgovara.

Tu gde je rođen nastavlja predačku tradiciju jer ne želi da se sva stečena znanja izgube i nestanu u vremenu.

– Na našem gazdinstvu su u rad uključeni manje više svi, tj. supruga, majka, otac i ja ali najveći deo oko stoke i njive obavljamo mi muški. Obrađujemo naših 10 ha zemlje i još par hektara uzimamo u zakup kako bismo gajili više suncokreta, kukuruza i pšenice. Mora se ići napred svuda, pa i u poljoprivredi – poručuje.

Dušan je među kandidatima u izboru za "Najdomaćina 2023".

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Izbor za najdomaćina

Foto: privatna arhiva

 

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priiku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu".

*Gazdinstvo: Ovo domaćinstvo u vlasništvu je Dušana Božića

*Mesto: Selo Progar, Opština Surčin

*Naziv farme: "Poljoprivredno ganzinstvo Božić"

*Delatnost: Svinjarstvo, tov i plasman klanicama za proizvodnju mesa, glavna je grana ovog gazdinstva na kome trenutno imaju u tovu 200 svinja. Na 10 ha svoje i još nešto zakupljene zemlje gaje suncokret, kukuruz i pšenicu.

*Dalja prerada: Ne

*Mreže: Ne

Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading