HOLANĐANI MORAJU DA ŠTEDE ENERGENTE  Ministar preporučuje: Termostat na 19, tuširanje do 5 minuta, ako je hladno – skratite sastanak
Foto: Alo!

Ko se u Holandiji nadao da će u martu da odloži zimsku jaknu – prevario se. A moraće izgleda i džemperi da se nose, čak i u kući ili kancelariji.

Naime, nova vladina kampanja za uštedu enenrgije savetuje građanima da termostate u domovima i kancelarijama podese na maksimalno 19 stepeni.

Vlada im u tome daje primer, pa će u stotinama državnih kancelarija grejanje biti smanjeno za dva stepena. Osim toga, država će izdvojiti četiri milijarde evra za subvencionisanje postavljanja izolacije u 2,5 miliona domova.

Saveti za uštedu energije

Ako bi svi primenjivali ovih pet mera, to bi za sedam procenata umanjilo potrošnju gasa u domaćinstvima, kaže holandski ministar za klimatsku i energetsku politiku Rob Jeten, prenosi ruetir.com.

1. Termostat postavite na maksimalno 19 stepeni

2. Tuširajte se ne duže od pet minuta

3. Zagrevajte samo one prostorije u kojima boravite

4. Pred spavanje termostat podesite na 15 stepeni

5. Kada niste kod kuće grejanje podesite na 15 stepeni

"Dobro je to za vaš budžet, klimu a pomaže da budemo manje zavisni od ruskog gasa“, kaže Jeten, koji je danas otpočeo kampanju u jednoj od vladinih zgrada sa najvećom potrošnjom gasa.

Tri argumenta

Jeten je pomenuo tri argumenta u prilog tome, koji svakako nisu nikakva novost.

Cena gasa počela je oštro da raste pre godinu dana zbog brzog ekonomskog rasta nakon što je prekinut lokdaun izazvan pandemijom, u kombinaciji sa ograničenim snabdevanjem gasom.

Borba sa klimatskim promenama traje već duže vreme, a Holandija lane opet nije uspela da ispuni svoje ciljeve u pogledu očuvanja klime.

I najzad, zavisnost od ruskog gasa je "nepoželjna“ još od 2014. godine (aneksija Krima). Naime, izgleda da Holandija ozbiljno shvata pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina da će "zavrnuti slavinu“ za gas. Holandija od Rusije dobija oko 15 odsto gasa, a na domaćinstva otpada oko četvrtine ukupne potrošnje u toj zemlji.

Kako se navodi u tekstu, sledeća mera kojoj bi Holandija mogla da pribegne je da zatraži od susednih zemalja da kupuju od nje manje gasa.

Istovremeno, vladina kampanja je korak unazad gledano iz ugla prosečnog kancelarijskog radnika, jer je njemu, prema rezultatima jednog istraživanja, najudobnije i najbolje radi na 22 stepena u prostoriji. Ženama je u proseku potrebno tri stepena više od toga.

"Ako vam je hladno, možda predugo sedite na sastanku. Skratite sastanke! I više sastanaka na kojima se stoji moglo bi takođe da vam pomogne", poručuje Jeten.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading