HOLANDIJA ŠOKIRA: Ovo su uslovi koje Ukrajina MORA da ispuni za ulazak u NATO!
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK


Ministar odbrane Holandije Ruben Brekelmans izjavio je danas da će zemlje članice NATO-a morati da postignu konsenzus o uslovima koje bi Ukrajina trebalo da ispuni kako bi dobila pozivnicu za pridruživanje tom vojnom savezu. Brekelmans je istakao da će među uslovima verovatno biti i rezultati u borbi protiv korupcije, naglašavajući da je to ključni faktor za modernizaciju ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno je predstavio javnosti svoj "plan pobede" od pet tačaka, uključujući hitan poziv iz NATO-a u vezi članstva zemlje. Ovaj potez Zelenskog predstavlja jasan signal ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ukazujući na činjenicu da bi moguća invazija Moskve završila geopolitičkim porazom.

Ministar Brekelmans istakao je da su na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu postojala "veoma različita mišljenja" u vezi sa izjavom Zelenskog o očekivanju poziva za učlanjenje u NATO. Naglasio je da će za postizanje neophodnog konsenzusa biti potrebno dogovoriti jasne kriterijume koje bi Ukrajina morala da ispuni kako bi dobila pozivnicu, kao i uslove za kasnije članstvo.


Brekelmans je istakao da je borba protiv korupcije ključna za procenu napretka koji Ukrajina postiže, posebno u oblasti modernizacije svojih oružanih snaga. On je naglasio da će se saveznici fokusirati na ovaj aspekt kako bi doneli odluku o pridruživanju Ukrajine NATO-u.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading