rudnik
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Tuga do neba! Dejan Krajnjanović (42) i Ljubiša Bosiljković (55) su poginuli u stravičnoj nesreći koja se dogodila na separaciji rudnika Lubnica, kada su propali u jamu duboku šest metara! Od nastradalih rudara opraštaju se rodbina i prijatelji potresnim rečima koje svima teraju suze na oči!

rudari

Printscreen

 

Kako saznajemo, tragedija se dogodila u petak oko 10.30 sati u selu Grljan kod Zaječara, u okviru rudnika Lubnica. Dva rudara su poginula, a jedna osoba je povređena.

rudari

Printscreen

 

Preliminarne rezultate nesreće dala je Republička rudarska inspekcija, koja je izvršila vanredni nadzor separacije. Do nesreće je došlo kada su trojica radnika rudnika Lubnica čistila bunker gotovih proizvoda sitnog uglja od zalepljenog uglja na obodima bunkera, kada se iznenada ugalj obrušio i radnici su počeli da propadaju jedan po jedan kroz ugalj u bunker. 

rudari

Printscreen

 

Ljubiši umrla žena pre dva meseca

Poznanici poručuju da su Ljubiša i Dejan u kraju poznati kao dobri, vredni i porodični ljudi.

- Ljubiša je živeo u Zaječaru. Užasna tragedija! Njemu je preminula supruga pre oko dva meseca od teške bolesti. Ljubiša je za sobom ostavio ćerku, sina i unuku staru osam godina. On je ranije u rudniku Lubnica radio kao rudar. Međutim, imao je problem sa vidom i sluhom, pa je premešten na separaciju, gde je i nastradao. Dejan K. bio je porodičan čovek. Živeo je u jednom zaječarskom selu u blizini Velikog Izvora - navodi poznanik.

- Tokom radova dozirano je ispuštan ugalj, tako da su radnici postepeno trebalo da silaze niz bunker i čiste obode bunkera od zalepljenog uglja. Propadanje radnika počelo je naprasno, a ostali radnici separacije koji su bili u blizini, videvši šta se dešava, odmah su počeli da ispuštaju ugalj iz bunkera, demontirajući izlazna vrata da bi što pre oslobodili kolege. Tek nakon 15-20 minuta su uspeli da izvuku trojicu kolega, ali nažalost, dvojica su već bila poginula - stoji u preliminarnom mišljenju Republičke inspekcije.

Kolega: Pokušao sam da im pomognem, ali sam i ja propao u jamu!

 

Među povređenima je Slobodan N. iz sela Nikoličevo, koji je pokušao da pomogne svojim kolegama u vreme nesreće. On je prošao s lakšim povredama jer se nagutao gasova i prašine.

- Bili smo sva trojica unutra. Bunker je bio pun uglja. Morali smo na njemu da stojimo i da ga čistimo. Mi smo upravo ušli zbog količine koja je bila u zastoju i koju smo morali da otkopamo alatkama, motikama i krampovima. U međuvremenu, dok se količina koja je odlazila sama nije ispraznila, povukla je jednog kolegu ili se on okliznuo, nisam siguran, jer smo se mi povlačili unazad. On je odjednom propao do kolena, pozvao nas je i vikao da mu pomognemo - priča Slobodan za beogradske medije, i dodaje:  

- Poslovođa je odmah prišao da ga izvuče. Ja sam krenuo za obojicom, to je išlo jako brzo. Zvali smo ostale da se nadole istoči ugalj. Trudio sam se da im pomognem, međutim, u međuvremenu sam propao i ja - kaže on.

Prijatelji se opraštaju od nastradalih radnika, a mnoge su ganuli komentari ispod fotografije nastradalog Dejana koju je postavila njegova supruga.

U rudniku bila i Dejanova žena kada je on poginuo

Kako je otkriveno, supruga nastradalog Dejana takođe je bila zaposlena u rudniku, a u trenutku nesreće nalazila se u jednom od pogona rudnika Lubnica i radila je na separaciji.

- Radili su zajedno! Ne mogu ni da zamislim kako se osećala kad je čula da se dogodila havarija i da je nastradao njen suprug - kaže poznanik za Alo!.  

„Saučešće porodici, a Dejanu neka je večna slava i spokoj duši. Velika tragedija vas je snašla. Budite jaki i čuvaj dečicu“, „Ne možemo da se pomirimo sa ovom vešći da ga više nema... Najiskrenije i najdublje saučešće tebi i deci“, nizali su se komentari, a reči Ljubišine rođake sve su ostavile bez teksta:

NE MOŽEMO DA SE POMIRIMO S TIM DA VAS VIŠE NEMA Porodica i kolege opraštaju se od poginulih rudara iz Zaječara

Foto: Printscreen

 

Ministarka: Saosećamo s porodicama

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je porodice radnika koji su tragično izgubili živote u nesreći.

 - Naravno da smo tu za sve što treba, saosećamo sa njihovim bolom - rekla je Đedović Handanović, i dodala:

- Domovi prepuni tuge i bola, neutešne dece, roditelja i familije. Ministarstvo rudarstva i energetike će nastaviti da preduzima sve neophodne mere kako bi se povećala bezbednost radnika jer smo svesni koliki rizik nosi ovaj posao, a porodicama ćemo pomoći u svakom smislu u ovom teškom momentu - rekla je Đedović Handanović.

„Kao crni dan da je svanuo! Ne mogu da poverujem da te nema, juče sam mislila da je sve neki ružan san, ali opet je isto, tebe nema... izgleda da je istina“, napisala je ona.

Utvrđuju se okolnosti tragedije.

BONUS VIDEO

@alo_portal Stanarka zgrade u kojoj je godinama bila zatočena devojčica, otkrila je detalje o zvukovima koji su dolazili iz stana. Ona je navela da tek sada povezuje krike koje su stanari povremeno čuli i novu ženu koju su povremeno viđali. Ceo intervju možete pročitati klikom na link u opisu profila 📲 #alo #alonovine #alodnevnenovine #aloonline #zatocena #fypシ #fyp #srbija ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading