miloš žujić
Foto: Printscreen/Printscreen

Igoru Despotoviću (25), osumnjičenom za pomaganje napadaču na žandarma, određen je pritvor do 30 dana. U već debeli dosije, on je upisao još jedan teroristički čin. Prva presuda izrečena mu je 2018., a u aprilu poslednja.
Na tri godine zatvora osuđen je zbog podsticanja na terorizam pošto je na društvenim medijima veličao Islamsku državu. Sada je ponovo uhapšen i odveden u pritvor zbog sumnje da je u subotu pomagao Milošu Žujoviću, verskog imena Salahudin.

Iz Višeg suda saopšteno je da je pritvor određen jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će uticati na svedoke, da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, i zbog sumnje da je izvršio krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Dok tužilaštvo i policija istražuju Despotovića i njegove saradnike, čeka se veštačenje telefona supruge napadača.

Obavljen je pretres kuće u kojoj je živeo, a slične akcije policija i BIA sprovode širom Srbije. Radi se na razbijanju ekstremističkih ćelija, a te aktivnosti prema pisanju RTS-a nisu usmerene protiv bilo koje etničke ili verske grupe, jasan je premijer.

Premijer Miloš Vučević kaže da oni sprovode akcije na razbijanju svih onih koje zloupotrebljavaju religiju i veru zarad postizanja određenih ekstremnopolitičkih i terorističkih ciljeva.

- Crveni stepen će trajati još nekoliko dana i zato je važno da se ne daju neprimerene izjave Bošnjaka, jer ovo nije nikakav lov na njih, ovo je borba protiv terorizma. Mislim da je ovo izolovan slučaj, ali ne mogu da garantujem da ovo neće podstaći nekog drugog - kaže Vučević.

Ministar policije Ivica Dačić je istakao da, imajući u vidu da je akcija policije i BIA u vezi sa terorističkim aktom i vehabijskim pokretom i dalje u toku, krajem nedelje će biti doneta odluka o eventualnom ukidanju crvenog nivoa pretnje od terorizma.

Prema njegovim rečima, javnost će biti obaveštena o tome šta je urađeno tokom akcije.

Upućeni strahuju da bi sličan napad mogao da se ponovi, iako ističu da organizovane terorističke grupe u Srbiji ne postoje, dodaju da ima ekstremnih pojedinaca.

Oni se okupljaju širom zemlje, bez obzira na to koja religija je u tim mestima dominantna. Ogranci postoje od Subotice i Novog Sada, preko Zemuna, do raške oblasti.

- Iz tog ekstremizma se lako rađa terorizam kroz pojedinačni akt kakav je bio kod izraelske ambasade, a onda možda i kroz više povezanih akcija. Imate ih svuda. Možemo govoriti o ćelijama ekstremizma koje postoje. To su grupice ekstremista kojih ima mnogo, kojih ima sigurno na stotine, između više stotina do hiljadu - kaže stručnjak za bezbednost Dragan Simeunović.

Dokaz za tu tvrdnju je i akcija specijalne antiterorističke jedinice, sprovedena krajem prošle godine na istoku zemlje gde je uhapšen radikalizovani islamista.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading