NOVO SUĐENJE BRAĆI RAKOČEVIĆ ZA UBISTVO RADOVCA Zašto je Banjica išarana pretnjama i porukama omerta
Foto: privatna arhiva, Alo

Presuda je ukinuta i njegovom bratu Urošu Rakočeviću (28), osuđenom na četiri godine i dva meseca za nedozvoljeno nošenje oružja i nanošenje teških povreda, dok je najstariji brat Radovan Rakočević (41) oslobođen optužbe da je pomagao u ubistvu i njemu se neće ponovo suditi. 

Apelacioni sud u obrazloženju odluke navodi da je prvostepena presuda nerazumljiva, kao i da je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno zbog čega se pravilnost i zakonitost prvostepene presude, za sada, ne mogu ispitati. 

ubistvo

Uviđaj na mestu ubistva,  Alo!/Masanori Jošida

 

Prema optužnici, braća Rakočević su 5. septembra 2020. na Banjici „škodom“ preprečili put automobilu „folksvagen polo“ u kojem su se nalazi Lepojević, Aleksa Đ. i Ivan N., nakon čega su dotrčali sa hirurškim maskama i kačketima do njihovog vozila.

Petar je optužen da je prvo pištoljem udario Aleksu, koji je sedeo na vozačevom mestu, naredio Lepojeviću da izađe iz auta i potom ga usmrtio hicem u glavu. Tužilaštvo tvrdi da je najmlađi brat Uroš ispalio dva hica i teško ranio Aleksu Đ. u nogu.

Petar je priznao na početku suđenja da je ubio Lepojevića i to njegovim pištoljem. Pravdao se „da to nije bilo namerno, već da je pištolj sam opalio kad je Filipa u samoodbrani njime udario u glavu“.

Kako smo ranije pisali, Petar Rakočević i njegova braća Radovan i Uroš su na početu suđenja u novembru 2021. u Višem sudu u Beogradu izjavili da se zločin dogodio iz nehata. Tvrdili su da je sukob između njih i Filipove ekipe kulminirao pet dana posle obračuna u kafiću.

Petar je gotovo plačnim glasom rekao da su on i Uroš napadnuti u noći između 29. i 30. avgusta 2020. u kafiću na Banjici, navodeći da je L. P. njegovog brata pet puta izbo nožem, dok je on zaradio dva udarca u leđa i 20 kopči na glavi. Od tada su živeli u strahu jer su L. P i njegova ekipa autom prolazili oko njegove piljarnice.  

- Kada smo prijavili napad, policajci su nam rekli da će nas ubiti pištoljima jer nisu uspeli noževima. Kupio sam pištolj jer mi je žena bila trudna, a ćerka je imala nepune dve godine. Crni auto nam je 5. septembra 2020. preprečio put, a iz njega je izašao Filip i potegao pištolj na mene. Udario sam ga po ruci i oružje je palo. Dok sam se saginjao da uzmem oružje, Filip me je šutnuo. Zamahnuo sam pištoljem, pa ga je cev zakačila po glavi, a on je mene udario pesnicom u stomak. Udario sam ga još jednom po glavi i pištolj je opalio - izjavio je Petar, dok je na pitanje tužioca koji mu je prst bio na obaraču rekao „nijedan“. 

- Pištolj sam držao u čudnom položaju jer su mi ruke bile u zavojima posle povreda u kafiću. Opalio je od siline udarca u glavu - tvrdio je Petar.

Radovan Rakočević je rekao da ni u koga nije pucao, već da je samo vozio auto. Najmlađi brat, Uroš Rakočević je potvrdio da je iz Petrovog pištolja upucao Aleksu Đukanovića u butinu dok su se otimali oko oružja.  

likvidacija

Advokat Ivana Ostojić,  Foto: privatna arhiva

 

Odbrana je tražila ukidanje pritvora za svu trojicu, ali je sud to odbio. Advokat Ivana Ostojić, branilac braće Rakočević, rekla je u izjavi za Alo! da je da će se dokazati da kritičnog dana nisu imali nameru da izvrše nijedno krivično delo. 

Petru je posle ovog ubistva zapaljena piljarnica, a njegovoj sestri cvećara, dok su na zgradama ispisane pretnje „Smrt Rakočevićima“ i nacrtana crna glava sa šakama preko usta i porukom „omerta“, koja je upozorenje svedocima da ne svedoče protiv mafije.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading