Faton Hajrizi
Foto: Alo/Foto: Printscreen/Youtube

Priština ovih dana veliča albanskog teroristu Fatona Hajrizija, koji je 17. jula hicem iz vatrenog oružja usmrtio srpskog policajca Nikolu Krsmanovića, a drugog, Vjekoslava Ilića, teško ranio dok su obavljali rutinsku kontrolu vozila "mercedes", tutinskih registracija na graničnom prelazu u blizini Loznice. Da podsetimo, reč je o jednom od najvećih begunaca sa Kosova i Metohije, koji je sa 15 godina ubio ruskog vojnika Igora Nikolajeviča Koršunova (31) u Srbici kod Kosovske Mitrovice.

Faton je, kao muslimanski fanatik, mirovnjaka iz redova KFOR-a ubio 3. marta 2000. godine, objavili su tada ruski mediji.

Igor Nikolajevič Koršunov, rođen 1968. godine u gradu Tejkovo, Ivanovska oblast. Pohađao je vojsku Sovjetske armije, a 90-ih godina pristupio je Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

Kao vozač ušao je u sastav jedinica Vazdušno-desantnih snaga Rusije i učestvovao u mirovnoj misiji na KiM, nepunih godinu dana od NATO agresije na SRJ.

Dok je Koršunov čekao svog komandanta u štabu francuskog mirovnog kontingenta u blizini Kosovske Mitrovice, na njega je zapucao Faton Hajrizi.

Ruski vojnik poginuo je 2. marta 2000. godine. Sahranjen je u rodnom gradu, a iza sebe je ostavio ženu i ćerku.

Uoči 70. godišnjice velike pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 5. marta 2015. godine, u Srednjoj školi broj 1 u Tejkovu, svečano je otkrivena spomen-ploča u čast Igora Nikolajeviča Koršunova, koju pohađao je do 1983. godine.

Saopštenje KFOR-a povodom ubistva Igora Nikolajeviča Koršunova

Komandant međunarodnih mirovnih snaga na Kosmetu bio je nemački general Klaus Rajnhard. Dan posle ubistva, portparol KFOR-a objavio je saopštenje za javnost u kome se navodi da je tradicionalna vojna počast minutom ćutanja odata poginulom saborcu.

"Uprkos hitnoj operaciji u francuskoj vojnoj bolnici u Mitrovici, povrede vojnika Koršunova bile su toliko teške da je preminuo juče ujutro u 7.30 sati. General Rajnhard je podsetio svoje osoblje da je redov Koršunov prvi mirovnjak koji je poginuo od namernog napada lokalnog stanovništva na trupe KFOR-a", naveli su tada u saopštenju i dodali da je komandantu Rajnhardu bilo vrlo teško da razume zašto su oni kojima su došli da pomognu, okrenuli oružje na njih.

Naglasili su da KFOR u radu neće sprečiti nekolicina terorista koji pokušavaju da unište demokratsku i mirnu budućnost KiM.

"Vojna policija KFOR-a i Žandarmerija imaju nekoliko tragova u svojoj istrazi i neće štedeti napore da krivca privedu pravdi. Telo vojnika Koršunova biće vraćeno u Rusiju i sahranjeno uz pune vojne počasti", naveli su tada iz KFOR-a.

Međutim, osim što Faton Hajrizi nije odležao za ovaj zločin, on je uspešno bežao od ruke pravde još osam puta. Albanski mediji naveli su da je Hajrizi imao status tzv. OVK veterana, iako je u vreme rata bio maloletnik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading