Kamenovana škola u Lipljanu
Foto: Alo/Alo

"Bilo je strašno, deca su izletela iz učionice vrišteći, a nastavniku je kolega ukazao pomoć dok nije došla Hitna. Jedva su zaustavili krvarenje. Odvezen je u UKC Niš", ispričali su za "Kurir" svedoci napada učenika na prosvetnog radnika u Prokuplju.

Dečak je iz čista mira tokom časa, nakon što ga je nastavnik upitao da li ima svesku potrebnu za nastavu, počeo da viče, a onda je i bacio klupu na nastavnika. Klupa je pala nastavniku na levu nogu i polomila mu palac. U momentu kada se nastavnik sagnuo da skloni klupu, učenik je bacio i stolicu, ali je ona, na sreću, preletela i nije nanela dodatne povrede.

Dok je nastavnik pokušavao da se zaustavi krvarenje na otvorenom prelomu, učenik je i dalje vrištao.

- Policajci koji su došli nisu mu prilazili jer trenutno u Policijskoj upravi Prokuplje nema inspektora koji je zadužen za rad s maloletnicima - pričaju svedoci.

Oglasio se napadnuti nastavnik

Prosvetni radnik je nakon ukazane pomoći u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu pušten na kućno lečenje. O ovom strašnom događaju nije želeo da govori za medije. Samo je poručio da se užasno oseća, da je u veoma teškom stanju, ne samo fizičkom nego i psihičkom, da je na bolovanju i da nije sposoban za bilo kakav razgovor.

Prema našim saznanjima, i pre godinu dana učenik je imao sličan ispad i tada je zbog toga bio suspendovan, te je određeno vreme nastavu pratio onlajn.

- On je prebačen iz druge osnovne škole jer je preporuka bila da promeni sredinu. Sa ovim slučajem su upoznati i Centar za socijalni rad u Prokuplju i svi nadležni. Za raniji slučaj se tražilo i mišljenje lekara i stručna procena je bila da je s detetom sve u redu.

Učenici pohađali nastavu u strahu

Učenici kažu da su njegovi ispadi svakodnevni, uprkos tome što se s njim dosta radilo putem instrumenata koji su školi dostupni.

Obrazovnu instituciju u kojoj se napad desio juče je tokom prepodneva posetio i načelnik Školske uprave Niš Predrag Nešović. Posle sastanka s rukovodstvom škole nije davao izjave.

Održano je vanredno nastavničko veće, na kom su prosvetni radnici osudili napad na svog kolegu i dogovoreno je da se nadležnim institucijama uputi preporuka, odnosno predlog da stručne službe obave razgovor sa učenikom i da mu se, ukoliko bude potrebno, pruži adekvatna pomoć.

Pokrenut postupak protiv učenika

Kako smo nezvanično saznali, pokrenut je postupak, obaveštene su sve nadležne službe, uzete izjave svih svedoka, a u slučaj se, pored policije uključilo i nadležno tužilaštvo u Prokuplju.

- Tražili smo adekvatno zbrinjavanje, ali nije bilo reakcije Centra za socijalni rad. Škola i Školska uprava su uradili sve po protokolu, ali poenta je izostanak reakcije drugih resora koji treba da pomognu. Reakcije tog učenika su iznenadne i bez najave i bile su česte u prošloj školi. Nije bitno ko mu se nađe na putu, mogao je biti umesto nastavnika neki đak - rekla je direktorka škole za "Kurir".

Predsednik Opštinskog odbora Sindikata prosvetnih radnika Prokuplja Mihajlo Prelić istakao je da traže hitnu i odlučnu reakciju svih institucija povodom ovog napada, kao i hitnu promenu Krivičnog zakonika.

- Očigledno je da se talas nasilja nad nastavnicima u Srbiji raširio poput epidemije. Sada živimo u iščekivanju sledećeg napada, novog ponižavanja, povređivanja, itd. - naveo je Prelić.

(Kurir)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading