nasilje nad ženama
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Goran B. (57)iz Kikinde koji je 2. juna ove godine pištoljem prebio suprugu Olgicu nanevši joj teške telesne povrede i u nju ispalio četiri metka, osuđen je juče, na godinu i četiri meseca zatvora.

Ova prvostepena presuda izrečena mu je za dva krivična dela - za nasilje u porodici i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a izazvala je gnev porodice nesrećen žene, prijatelja, ali i čitave javnosti jer smatraju da je kazna premala za tako zversko iživljavanje nad žrtvom.

Ivana B. ćerka prebijene žene za medije je izjavila da je zgrožena presudom i pita se kakvu poruku pravosuđe šalje nasilnicima kada donosi ovakve odluke i osuđuje ih na male kazne.

- Ovo je strašno. Kakva je to poruka nasilnicima? Kakav je to primer za one koji i pomisle da naude ženama? Nikakav! Ogorčena sam na pravosuđe. I ja sam sama žena. Ko će da nas zaštiti? Zbog ovakve presude sam uplašena za mamu jer će se ona, kako se stvari odvijaju, taman oporaviti od traume, a on će svoju kaznu odslužiti. I? Šta ćemo onda? - ogorčeno priča naša sagovornica.

Molila oca da joj ne ubije majku

Prisećajući se kobnog dana, Ivana kaže da ju je majka pozvala, požalila se da je suprug tuče i zamolila je da dođe.

- Odmah sam otišla kod njih i zatekla jezivu scenu. Oboje su bili u dnevnoj sobi, a majka je bila skroz krvava i natečene glave od silnih udaraca. Po podu je bilo razbacane municije, na stolu dva pištolja od kojih je samo za jedan otac imao dozvolu, a bilo je tu i drugog oružja kao i jedna puška naslonjena na fotelju. Majka je ležala sklupčana na krvavom dvosedu zatvorenih očiju od podliva zadobijenih od udaraca pištoljem po glavi. Tada sam videla i neke rupe i shvatila da je otac pucao u nju - priseća se Ivana.

Prema njenim rečima, otac je ispalio četiri metka ka njenoj majci od kojih su joj dva proletela pored grudnog koša, prošla kroz dvosed na kome je sedela i zabila se u zid, a druga dva metka su joj proletela pored glave oštetivši joj bubnu opnu i takođe završili u zidu.

- Molila sam ga da mi ne ubije majku, a on je šetao po sobi i stalno pretio da će je ubiti zato što ga je ona navodno potkradala, varala i lagala. Ja sam ga zagovarala i pokušavala da ga smirim. Plašila sam se da pred njim pozovem policiju da ne bi počeo da puca. Nisam smela da majku ostavim samu sa njim i izađem u dvorište kuće i da pozovem policiju jer ne znam šta bi mogao da uradi. Konačno sam uhvatila pogodan trenutak i izašla u dvorište, pozvala policiju koja je ubrzo došla sa Hitnom pomoći i konačno se završilo sve - priseća se Ivana groznih trenutaka.

Kaže da joj je majka sada fizički bolje i da su konačno zarasle sve rane zadobijene od udaraca pištoljem po glavi, vratu i leđima te da joj je ostao "samo" jedan ožiljak na glavi. Ipak, plaši se da će njenoj majci biti potrebno dosta vremena da prebrodi psihičke traume.

Blage kazne ohrabruju nasilnike 

Kako objašnjava punomoćnik oštećene advokat Dane Žigić, Goran B. je za nasilje u porodici osuđen na godinu dana zatvora a za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija 6 meseci, ali je sud tu kaznu smanjio na godinu i četiri meseca.

Takođe, osuđen je i na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara i dobio je zabranu prilaska oštećenoj na udaljenosti manjoj od 50 metara, zabranu pristupa mestu stanovanja i mestu rada oštećenje isto na udaljenosti manjoj od 50 metara i zabranu daljeg uznemiravanja i komunikacije sa oštećenom u trajanju od 3 godine od dana pravosnažnosti presude.

- Očekujem da će Osnovno javno tužilaštvo da se žali na ovu prvostepenu presudu zato što blage kazne za nasilje u porodici, kao što je ovaj slučaj, ne mogu nikako uticati na to da se žrtve nasilja ohrabre da prijave odgovorne za to krivično delo. Dakle, blage kazne mogu imati samo kontra efekat i ohrabriti učinioce da i dalje vrše nasilje u porodici. Stoga, nadam se da će aktuelni Nacrt o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koji predviđa strože kazne za počinioce krivičnog dela nasilje u porodici, biti usvojen i da će na taj način biti upućena adekvatna poruka svima koji i pomisle da počine to krivično delo - smatra Žigić koji se bavi porodičnim pravom i krivičnim delima protiv braka i porodice.

Žigić kaže da u ovom konkretnom slučaju ne može da komentariše odluku suda dokle god ne dobije obrazloženje presude, ali da lično smatra da je taj slučaj jako uznemirio javnost i da je trebala biti stroža kazna.

(Informer)

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading