Uroš Blažić suđenje
Foto: Alo/Vladimir Marković

Reporter: Mihajlo Žilović

Jovan Mitrović, brat ubijenog Petra Mitrovića, dao je svoj iskaz.

- Oko pola 11 sam gledao utakmicu i legao da spavam. Minut posle toga sam čuo oca kako izlazi iz sobe i viče “pobiše ih”. Nisam ga razumeo, čuo sam majku kako je počela da vrišti i rekla je "brzo na Ravni Gaj". Sišao sam dole misleći da je tuča, a ne ubistvo. Krenuli smo Nikola i ja na Ravni Gaj sa namerom da branimo Petra. Kada smo stigli gore, videli smo auto ispred nas, u njemu je bio otac Nemanje Milića. Kada sam krenuo da uđem unutra, video sam jednog oca, rekao mi je “pobi ih kao kerove”. Video sam Petra, ležao je na leđima pored spomenika, nije mogao da se podigne. Posle sam se okrenuo i video majku kako zove Hitnu pomoć. Odvezli smo Petra do Smedereva. Petar je pričao da ne može više da izdrži, rekavši “stanite i izbacite nas napolje”. Kada smo izašli, rekao mi je “nemoj da me puštaš”, a ja sam mu rekao da moram. Petar je ležao sa leve strane, pored njega je bio Nemanja Stevanović, pa Lazar, Nemanja Ilić, a onda sam video brata od strica Marka sa rupom na čelu. Petra smo do bolnice umivali, ja sam mu pričao koliko ga volim, a on je govorio da ga “izbacimo i da ne može da izdrži”. Marko je klečao ispred njega i molio ga da ne puca, imao je veliku rupu na glavi.

Petar Mitrović, preminuo je 50 dana nakon masakra u bolnici, 23 juna. 2023.

Jovan se okrenuo ka Urošu i Radiši.

- Radiša, ti pričaš o nekim činovima, medaljama, nagradama, da si pošten čovek. Pogrešio si u najvažnijem životnom zadatku, da vaspitaš decu. Ovog majmuna si ti vaspitao u monstruma. A ti, majmune, to ti je ćale sve omogućio, da li je tako? Smrade jedan. Ja sam Jovan Mitrović, zapamti me, ubio si mi dva brata! - rekao je.

On je krenuo ka boksu u kom se nalaze Blažići, ali ga je sudska straža u tome sprečila i izvela iz sudnice.

Nakon njega je svedočio i Dragan Milić, deda ubijenog Nikole Milića.

- Pozvao me je sin i rekao da neko puca u Ravnom Gaju. Ja sam otišao gore, dok je on parkirao, ja sam ušao unutra. Šta da vam kažem, kao slike Kosovke devojke, to je lelek i kukanje. Prvog koga sam video bio je Marko Mitrović i bilo mi je jasno da je ubijen s leđa. Video sam ga kako sedi, predavao se prilikom toga. Oči su mu bile otvorene. Ja sam pored unuka prošao dva puta. Nemanju Ilića sam uhvatio za ruku da bih video da li je moj unuk ispod. Nemanja mi je tražio da mu pozovemo oca. Malo kasnije došao je Miloš Jovanović, ranjen u koleno, tražio je pomoć i govorio da je iskrvario. Uroš je idiot, isti mu je i otac. Ja bih voleo samo na minut da me pustite. Moram i ja da završim. Oni nisu svesni da su oni mrtvi ljudi - rekao je.

Termini za naredno ročište su 28. oktobar, 14. novembar i 25. novembar. Na narednom ročištu planirano je ispitivanje veštaka.

Urošu Blažiću se sudi zbog ubistva devetoro mladih u selima Malo Orašje i Dubona, počinjenih 4. maja prošle godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading