Terorista Sabahudin
Foto: Alo/Ustupljena fotografija

Napad na izraelsku ambasadu u Beogradu pokrenuo je niz tema, od toga ko su vehabije i kako se povezuju do toga da li je postojao način da se napad izbegne.

Po podacima koje je iznela naša policija može da se zaključi da je napadač Miloš Žujović verski konvertit koji se preko Novog Pazara povezao sa vehabijama iz Gornje Maoče u BiH.

Prema rečima Jasmine Andrić, stručnjaka za bezbednsot, verski kovertiti poput Žujovića, opasniji su u svom delovanju od ljudi rođenih u Islamu jer imaju potrebu da se dokažu.

Veza sa Hezbolahom i Hamasom

- Gornja Maoča predstavlja centar okupljanja vehabija iz različitih delova regiona ali i sveta i pretpostavka je da postoji veza sa Hezbolahom i Hamasom. Ovo naselje deluje dosta izolovano, prati ideje Islamske države i odvojeno je i od zvanične islamske zajednice - za Alo! govori Andrić Jasmina.

Nedovoljno dokaza

- Službe bezbednosti su pratile i izvršioca napada i ljude oko njega, međutim, nije bilo dovoljno dokaza da bi on bio uhapšen i ovakav napad sprečen - dodaje Jasmina.

Ovo je samo pokazalo da ne postoji država na svetu koja je apsolutno bezbedna od terorizma.

Naša sagovornica je navela da iako Srbija nije procenjena kao meta terorističkih napada, već tranzitna zona, ipak za nas predstavlja opasnost okruženje u kom se nalazimo, a to je BiH i vehabijski centri poput Gornje Maoče.

Takođe, ne smemo zaboraviti da je veliki broj boraca Islamske države dolazio i sa prostora tzv. Kosova.

Regrutacija 

Zanimljivo je i da oni koji odu na ratište, kada se vrate, regrutuju svoje okruženje. Tako su čak i žene odlazile i potom regrutovale braću, rođake, muževe, itd...

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading