Senad Ramović Becan
Foto: Alo/Foto: Printskrin

Ona je Tanjugu kazala da je Ramović proveo 13,5 godina u zatvoru ali da iz te zatvorske kazne nije ništa naučio i da se nije popravio, odnosno nije se deradikalizovao.

"Moje neko iskustvo pokazuje da je najteže raditi deradikalizaciju sa ljudima koji imaju duboko utemeljen neki vrednosni sistem i koji veruju to. Njima neće nauditi ni zatvorska kazna, niti smrt njegova ili njegovih bližnjih, jer su oni spremni da daju život za ono u šta veruju. To je taj fanatizam, a gde imate fanatizam, to je velika ostrašćenost", rekla je Đorić.

Ona je podsetila da ubijeni Ramović bio član uhapšene grupe čiji je cilj bio atentat nad tadašnjim muftijom Muamerom Zukorlićem, a neke od potencijalnih meta su im bile i Beograđanka kao simbol Beograda i Narodno pozorište u Beogradu, a želeli su da napadnu i neke ambasade, kao i džamije zato što su, kako je naglasila, neprijatelji vehabija i umereni muslimani.

"Naše bezbednosne službe pokazale su da su sposobne da se bore protiv ovakvih vrsta bezbednosnih pretnji, koje nisu nimalo lake za rešavanje", rekla je Đorić.

Ona je naglasila i da nijedna religija nije ekstremistička, dodajući da je pre svega Islam jedna umerena religija, ali kako ističe, postoje mogućnosti da i religije pa i ideologije skrenu u ekstremizam.

Kako je navela, vehabizam je zvanična religija u Saudijskoj Arabiji.

"Nisu sve vehabije ekstremisti, ali postoje jedna vrlo indikativna veza, a to je da su svi oni koji su optuženi, osuđeni za teroristički akt i koji su pritom otišli recimo da se bore u Siriji i Iraku, regrutovani iz vehabijskih zajednica. Oni su regrutovani u ilegalnim verskim objektima, gde se promoviše radikalni Islam", rekla je Đorić.

Kada je reč o Balkanu, sagovornica Tanjuga je dodala da postoji "jedan trougao kod nas u komšiluku, a to je centar delovanja iz Sarajeva, pa onda Novi Pazar i Priština, dok jedan krak ide ka Albaniji, a kasnije dolazi delovanje i u Severnoj Makedoniji i u Crnoj Gori".

"Dakle, vehabije su međusobno povezane, ali nisu svi ekstremisti. Njihov uticaj se intenzivira na ovim prostorima od rata u Bosni i Hercegovini, kada je došlo nekoliko hiljada mudžahedina. Oni deluju, kad je rečem o vehabijskom pokretu iz inostranstva, pre svega putem humanitarnih organizacija, koje osim humanitarne pomoći donose i radikalizaciju", naglasila je Đorić.

Ona je istakla i da je to upravo ono čime bi trebalo da se pozabave naše bezbednosne službe, koje su dokazale da imamo dobro obučene pripadnike specijalnih jedinica.

Đorić je kazala i da je njen utisak da se svet nalazi u jednoj situaciji gde velike elite ne žele mir, a ne žele ga, kako objašnjava zato što su te velike elite u svetu, sa obe strane, postale toliko osionе i arogantne i misle da vatra konflikta koju će zapaliti, neće doći do njih.

Naglasila je i da ono što ljudi zaboravljaju je da Rusija sporo vodi ratove, ali ih uglavnom dobija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading