hakovanje telefona
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kriminalni klanovi komunikaciju pokušali su da sačuvaju od nadlženih organa koristeći i "SKY", ali po svemu sudeći i poruke iz "Ghost-a" biće predmet brojnih istraga koje slede.

Europol i Eurodžast, zajedno sa organima za sprovođenje zakona i pravosudnim organima iz celog sveta, uspešno su demontirali kodiranu komunikacijsku platformu koja je uspostavljena da olakša ozbiljan i organizovani kriminal počinjen od  kriminalnih mreža koje deluju na globalnom nivou.

- Platforma, poznata kao "Ghost", korišćena je kao alat za obavljanje širokog spektra kriminalnih aktivnosti, uključujući trgovinu drogom velikih razmera, pranje novca, primere ekstremnog nasilja i druge oblike teškog i organizovanog kriminala- navode iz Europola.

Izvršna direktorka Europola Ketrin De Bol rekla je tokom zvanične pres konferencije  da su jasno stavili do znanja da bez obzira na to koliko skrivene kriminalne mreže misle da su, one ne mogu izbeći njihov zajednički napor.

- Organi za sprovođenje zakona iz devet zemalja, zajedno sa Europolom, demontirali su alat koji je bio spas za teški kriminal. Europol radi u ovoj operaciji: pretvaranje saradnje u konkretne rezultate okupljanjem pravih ljudi, alata i stručnosti za rešavanje svakog aspekta ove složene operacije. Obavljeni posao deo je naše stalne posvećenosti borbi protiv  kriminala gde god da deluje. Želim da izrazim svoju zahvalnost svim našim globalnim partnerima koji su odigrali ključnu ulogu u tome da ova operacija bude uspešna- istakla je ona.

poruke

Foto: Shutterstock

 

"Ghost" je postao popularan među kriminalnim organizacijama zbog svojih naprednih sigurnosnih karakteristika. Korisnici su mogli kupiti alat bez registrovanja ličnih podataka.

- Rešenje je koristilo tri standarda enkripcije i nudilo opciju slanja poruke praćene određenim kodom koji bi rezultirao samouništenjem svih poruka na ciljnom telefonu. To je omogućilo kriminalnim mrežama da bezbedno komuniciraju, izbegnu otkrivanje, suzbijaju forenzičke mere i koordinišu svoje ilegalne operacije preko granica- navode iz Europola.

Širom sveta, nekoliko hiljada ljudi koristilo je alat, koji ima vlastitu infrastrukturu i aplikacije sa mrežom preprodavača sa sedištem u nekoliko zemalja. Na globalnom nivou, oko hiljadu poruka se razmenjuje svaki dan putem "Ghost-a".

Ova složena, globalna operacija omogućena je zahvaljujući aktivnoj saradnji između različitih uključenih zemalja i Europola, koji su bili angažovani u različitim komponentama istražnih aktivnosti, uključujući akcije protiv visokorizičnih kriminalnih organizacija i ciljeva visoke vrednosti, sajber istrage, analiza transakcija kriptovaluta, česta razmena obaveštajnih podataka korišćenjem Europolovih sigurnih kanala i desetine operativnih sastanaka organizovanih u različitim zemljama.

Tokom istrage, Europol je poslao stručnjake na Island, Irsku i Australiju. Zbog složenosti ove istrage zasnovane na podacima, određeni broj timova u Europolu bio je uključen sa specijalizovanim tehničkim veštinama, uključujući i kibernetičke vještine.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading