Krastavac
shutterstock
Krastavac

shutterstock

Krastavac, Foto: shutterstock

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna.

Isto tako, ove kisele grickalice bogat su izvor minerala među kojima su i gvožđe, kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.

Sve spomenute nutritivne vrednosti tako ovo jednostavno pripremljeno povrće čini vrlo zdravim i korisnim za naše telo.

1. Snažan su antioksidans - štite telo od slobodnih radikala, nestabilnih hemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu.

2. Izvrstan su probiotik - balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo naše zdrave probave.

Zimnica domaća Turšija Kiseli krastavac krastavci Ajvar

Shutterstock

Zimnica domaća Turšija Kiseli krastavac krastavci Ajvar, Foto: Shutterstock

3. Čuvaju jetru - osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da filtriraju toksine iz organizma.

4. Sprečavaju nastanak čira na želucu - čir je unutarašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.

5. Pomažu kod dijabetesa - istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabilizuju količinu hemoglobina - proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kiseonik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.

Također, nervoza i anksioznost mogu biti umanjene konzumiranjem krastavaca i drugih fermentiranih namirnica, kao što je npr. ukiseljeni kupus.

Komentari (1)

XXL

17.04.2018 12:07

Dobro je neće se desiti - Maca Diskrecija.