muškarac
Foto: Shutterstock/NajŽena.rs/ Ilustracija

 Žene su ranije nosile crne marame, a muškarci crne košulje ili flor, što se nosi godinu dana, tokom koje rodbina ne učestvuje u veseljima, ne igra i ne peva.

Danas se crnina obavezno nosi do 40 dana, a po želji može trajati pola godine ili godinu.

Bez obzira na smrtni slučaj u porodici, krsna slava se obavezno slavi, jer se u molitvama za slavu molimo za duše naših umrlih srodnika.

Veselje se ne pravi godinu dana posle smrti, uključujući svadbe, žurke i igranke.

Različiti krajevi Srbije imaju specifične običaje vezane za sahrane. Na primer, članovi porodice moraju biti budni kada neko umre, jer se smatra da smrt može "sresti" uspavanu osobu i uzrokovati njenu smrt.

Ako osoba umre s otvorenim očima, prva osoba koja ih vidi će umreti za njima. Pokojnik sa šibicama u džepu može postati vampir, pa se ubada iglom kako bi se to sprečilo.

groblje

YouTube/ Televizija Nikšić

 

Nakon smrti, sva ogledala u kući se prekrivaju kako bi se sprečilo da duh pokojnika ostane među živima. U okolini Valjeva, prozori i vrata se otvaraju, a nameštaj i posuđe se okreću naopako.

Voda u kojoj je preminuli kupan je nečista i može nauditi onome ispred čije kuće se prospe.

Pogrebna povorka ne sme ići preko polja, livada ili kroz stado. Bolesna deca se iznose pred pogrebnu povorku kako bi bolest prešla na pokojnika.

U nekim krajevima, rođaci rođeni istog meseca imaju istu sudbinu, pa se vrši "otkup" mrtvaka kako bi se izbegla smrt drugog rođaka. U okolini Zaječara, rodbina i prijatelji na groblju se gađaju komadima zemlje radi sreće.

Na nekim pogrebima se gađa strelom, a onaj ko pogodi metu dobija imovinu pokojnika. Sa groblja se ne vraća istim putem kako bi se sprečilo da duša pokojnika pronađe put do kuće.

parastos

Printskrin

 

Tradicionalno se pravi lutka sa likom preminulog, koju žene iz najuže porodice svakodnevno peru i oblače dve godine za žene, a dve i po godine za muškarce, nakon čega se lutka odnosi na grob.

Verovanja i običaji nakon sahrane, poput parastosa, posebno su izraženi u vlaškom kraju. Na sofri, ljudi ne smeju da ustanu dok najstarija osoba za stolom ne završi sa ručkom, kako bi se mlađi zaštitili od prerane smrti.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading