Stana Avramović Karaminga
Foto: Printscreen/www.wikipedia.com/javno vlasništvo

 Iako je mnoge pesme sama spevala, dugo je krila da je njihov autor, možda zbog toga što su bile inspirisane stvarnim događajima i ličnostima.

Rođena 1897. godine, Stana je odrasla u Vranju i udala se za Voju Avramovića, mehaničara.

Pesmu "Dimitrijo, sine Mitre" napisala je 1919. godine, inspirisana tragičnom sudbinom svog rođaka Dimitrija i njegove supruge Stane.

Dimitrije i Stana su se voleli, ali zbog pritiska okoline zbog njegove neplodnosti, njihov brak je bio pod velikim stresom.

Na kraju, Stana je zatrudnela sa drugim čovekom po savetu Tome Karaminge, ali nije preživela porođaj. Dimitrije, slomljen gubitkom, oduzeo je sebi život pored njene grobnice.

Stanina pesma "Dimitrijo, sine Mitre" prenosi tugu i bol ovog događaja, a kako je i sama autorka kazala pred smrt, pesma je bila njen život.

Umrla je u februaru 1969. godine, ostavivši za sobom bogato muzičko nasleđe. Njen pogreb bio je ispraćen pesmom i muzikom, kako je i sama želela, simbolizujući kraj jedne ere vranjskog sevdaha.

Grad Vranje je, u znak sećanja na Stanu Avramović Karamingu i njen doprinos muzici, ustanovio festival posvećen vranjskoj pesmi, čuvajući tako duh i tradiciju jednog vremena.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading