Vulkan
Foto: Promo/Promo

Na Svetski dan mentalnog zdravlja 10. oktobra u Marsh Open Space-u u Beogradu, predstavljena je knjiga Mama, sve je u redu, utorak je u sredu. Promocijom ove knjige označen je početak Vulkanovog sajma knjiga koji se do 20. oktobra održava se u 31 knjižari Vulkan širom Srbije i na dva sajta vulkani.rs i knjizare-vulkan.rs sa popustima na brojna izdanja do čak 70%.

Promocijom knjige Mama, sve je u redu, utorak je u sredu označen je i početak istoimenog projekta koji ima za cilj osvešćivanje javnosti o postporođajnoj depresiji, koju doživi gotovo 60% žena u svetu. Idejni tvorci projekta i ove jedinstvene knjige, koja obuhvata 30 priča koje su napisale mame i jednu koju je napisao tata, su Maja Maršićević, Marijana Jordanov i Violeta Sremčević. Trećina sredstva od prodaje knjige biće usmerena na aktivnosti u cilju podrške ženama koje se suočavaju sa postporođajnom depresijom.

Projekat Mama, sve je u redu, utorak je u sredu sprovodi se uz saradnju sa Institutom za mentalno zdravlje „Palmotićeva“ u cilju poboljšanje uslova rada s majkama koje prolaze kroz ovaj oblik depresije. Predstavnica ove ustanove, dr Maja Milosavljević, u jednoj rečenici je istakla suštinski cilj knjige i projekta: „Kada su roditelji dovoljno dobri za sebe, onda će moći da pomognu i svojoj deci.“

„Ove mame i jedan tata bili su hrabri da sa nama podele priče kojima se sada smejemo, a koje su za njih u tom trenutku bile traumatične. Zato mi je drago što ova ideja nije ostala u fioci kao jedan od nerealizovanih projekta. U to ime zahvaljujem se na podršci Vulkan izdavaštvu i brendu Pampers,“ rekla je Maja Maršićević obraćajući se publici u kojoj su bile i autorke i autor priča.

Tokom emotivnog i prijateljskog razgovora prisutni su saznali i kako je, u izazovno vreme pandemije korona virusa nastala ideja za stvaranje ove posebne knjige. „Naziv knjige je nastao po istinitom događaju. Bila je to jedna sreda, ali u mojoj glavi, glavi mame bebe od 6 meseci koja nije spavala zaredom 12 dana, bio je utorak. U gomili profesionalnih i majčinskih zadataka, u izmaglici neispavanosti, pobrkala sam dane i napravila grešku u jednom od budžeta koje sam radila. Nije to bila fatalna greška, ali mene je potpuno slomila. Pozvala sam Marijanu jer sam morala da se nekome „izjadam“. Iz našeg razgovora rodila se ideja za ovu knjigu,“ ispričala je Maja Maršićević.

Marijana Jordanov i Violeta Sremčević ukazale su da je ova knjiga posebna jer je namenjena svim mamama koje se pre ili kasnije nađu u sličnim situacijama i pomisle da neće uspeti da „izguraju“ zadatak roditeljstva. Verujemo da će im ova knjiga pomoći zato što im ove duhovite, iskrene i hrabre priče poručuju da nisu same – istakle su Marijana i Violeta.

Veče puno emocija otvorilo je iskreno obraćanje autorke jedne od priča dr Aleksandre Damjanović, psihijatra i psihoterapeuta, koja se predstavila i kao mama koja je doživela postporođajnu depresiju. Delove svojih priča sa publikom su podelili i Marija i Strahinja Ćalović autor Dnevnika jednog tate, Milica Glogovac i Anja Radonjić, poznatija kao Zoe Kida.

Sve govornike publika je pozdravljala gromoglasnim aplauzima, a neretko su se iz publike čuli povici “Bravo!“.

Knjiga Mama, sve je u redu, utorak je u sredu dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije. Kupovinom ove knjige postajete donator projekta Mama sve je u redu utorak je u sredu.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading