pas
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iako često uživamo da provodimo vreme na Suncu, toplotni talas može biti opasan za pse. A kako je leto već počelo, biti svestan rizika je od vitalnog značaja. Zato vam donosimo nekoliko saveta kako da vaš ljubimac bez posledica izdrži visoke temperature.

Psi se mogu veoma brzo "pregrejati", čak i na temperaturama od 20 stepeni. A na temperaturama od 30 stepeni oni su u opasnosti od toplotnog udara, koji može biti fatalan za samo 15 minuta.

Planirajte svoje šetnje

Jedna od najbitnijih stavki jeste planiranje šetnja sa ljubimcima.

Izbegavajte izlazak s njima ako je previše vruće, jer psi ne mogu da se nose sa vrućinom kao ljudi. Razmislite da li je vašem psu sigurnije da ide u laganu šetnju veoma rano ili kasno uveče kada se temperatura značajno niže ili napravite neke stimulativne aktivnosti kod kuće. Vodite računa o vremenu kada planirate šetnju i pravite redovne pauze u hladu.

Uvek ponesite vodu sa sobom

Za vodu ne treba mnogo toga pričati. Voda je neophodna za vašeg psa tokom cele godine, posebno tokom vrelih dana. Ako ste napolju sa ljubimcem, trudite se da uvek imate kod sebe flašu vode i činiju iz koje će piti.

Na koliko stepeni je psima vruće?

Temperature do 20 stepeni Celzijusa pogodne su za većinu pasa. Na ovim temperaturama možete nastaviti da šetate i igrate se sa svojim psom. Međutim, temperature preko 20 stepeni mogu dovesti pse u veći rizik od toplotnog udara, posebno tokom trčkaranja. Psi sa osnovnim stanjima - kao što je gojaznost - su u opasnosti čak i na temperaturama nižim od ove.

Pazite na znake toplotnog udara

Psima preti toplotni udar kada se pregreju. Toplotni udar se razvija kada pas ne može da smanji telesnu temperaturu i može biti fatalan. Ovo se može dogoditi ne samo kada je vruće, već i na običnim toplijim temperaturama. Važno je znati kako to izbeći i biti svestan znakova jer takva situacija zahteva hitan veterinarski tretman.

Bilo koji pas može da dobije toplotni udar, ali gojazni, mladi, stariji psi, džinovske rase i debelodlaki psi su posebno ugroženi, čak i ako samo sede na toplom vremenu.

Znaci toplotnog udara uključuju: Teško dahtanje, letargiju, konfuziju ili gubitak koordinacije, slinjenje ili pena na ustima, povraćanje ili dijareja, tresenje ili slabost...

Psi i opekotine od Sunca

Svi psi su u većem riziku od opekotina od Sunca tokom sunčanih sezona. Ali rase sa svetlim krznom ili svetlom kožom su posebno podložne. Područja sa malo ili bez krzna - kao što su most nosa, stomak i prepone - su najpodložnije opekotinama. Zato pazite na crvenu ili ružičastu kožu, suvu ili ispucalu kožu ali i na uši koje se uvijaju po ivicama.

Uporne opekotine od Sunca mogu se takođe razviti u rak kože. Da biste to sprečili, koristite kremu za sunčanje bezbednu za kućne ljubimce. Ako koža vašeg psa izgleda kora ili bolna, obratite se svom veterinaru.

Zaštitite šape svog psa od vrućih površina

Površine koje se zagrevaju na Suncu, kao što su asfalt ili pesak, mogu biti bolne za šape vašeg psa. Ako ste u nedoumici, proverite sami. Ako vam je previše vruće da biste ga dodirnuli, velike su šanse da vaš pas misli isto, pa pokušajte da se držite travnatih područja.

Nikada ne ostavljaj pse u automobilima

Ostavljanje psa samog u vrelom automobilu može biti fatalno – čak i ako ste auto parkirali u hladu sa otvorenim prozorima. Psi tada mogu postati uznemireni i vrlo brzo razviti toplotni udar. Potrudite se da vaš pas nikada ne ostane sam u kolima ili bilo kom drugom zatvorenom prostoru.

Takođe, trebalo bi da izbegavate putovanje u automobilu sa psom po vrelom danu. Ako treba da putujete, potrudite se da koristite pokrivače na prozorima. Ako je moguće, rashladite svoj automobil i uključite klima uređaj pre nego što ubacite psa. I najbitnije, uverite se da vaš pas ima pristup vodi tokom celog putovanja.

Održavajte zdravlje i kondiciju svog psa

Važno je pomoći vašem psu da ostane što je moguće duže zdrav i u formi. Pa je tako, tokom ce godine i posebno tokom toplijeg vremena važno pomoći im da održe zdravu težinu. Razgovarajte sa svojim veterinarom ako ste zabrinuti zbog težine vašeg psa ili želite savet kako da ljubimac bezbedno izgubi težinu.

Budite pažljivi kada ih puštate da plivaju

Može biti primamljivo ohrabriti svog psa da pliva, posebno kada je toplije vreme. Međutim imajte na umu da neka mesta mogu biti nesigurna i mogu imati jake struje ili bakterije koje mogu biti opasne po vašeg psa.

Umesto toga, pokušajte da pronađete čiste plitke potoke u koje vaš pas može nakratko da uskoči kako bi se ohladio.

Ne zaboravite redovnu negu

Poslednje ali ne i najmanje važno jeste redovno doterivanje ili šišanje vašeg psa! Održati dlaku psa čistom, bez čvorova takođe im može pomoći da se ohlade. Razgovarajte sa profesionalnim frizerom jer će oni znati šta je najbolje za vašeg psa i njegovu specifičnu dlaku.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading