mačka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Evo pregleda glavnih tipova agresije kod mačaka:

Agresija kao posledica zdravstvenih problema

 Mačke mogu pokazivati agresivno ponašanje kada osećaju bol ili nelagodnost zbog povreda, bolesti ili emotivnog stresa. U takvim slučajevima, preporučuje se poseta veterinaru radi utvrđivanja uzroka i određivanja odgovarajuće terapije.

Agresija pri dodiru (maženju)

 Neke mačke ne vole maženje ili određene vrste dodira, što može dovesti do agresivnih reakcija poput grebanja ili ujedanja. Ovaj tip agresije može se smanjiti postepenim navikavanjem mačke na dodir i nagrađivanjem pozitivnog ponašanja.

Fizičko kažnjavanje nije preporučljivo jer može pogoršati problem.

mačka

Foto: Shutterstock

 

Agresija izazvana strahom

 Kada se mačke osećaju ugroženo ili uplašeno, mogu postati agresivne. Ovo je često slučaj kada su u nepoznatom okruženju ili okružene nepoznatim ljudima, životinjama, ili zvucima.

Važno je omogućiti mački da istraži novo okruženje svojim tempom i izbegavati nagle pokrete koji bi mogli povećati njen strah.

Agresija izazvana igrom

 Tokom igre, mačke se ponekad mogu "zaigrati" i pokazati agresivno ponašanje, grebući ili ujedajući partnera u igri. U ovom slučaju, fizičko kažnjavanje je kontraproduktivno jer može navesti mačku da igru doživi kao borbu.

Umesto toga, identifikujte pokrete koji izazivaju takvo ponašanje i izbegavajte ih.

Preusmerena agresija

Ovaj tip agresije javlja se kada mačka ne može da dođe do izvora svoje uznemirenosti (npr. druge životinje van prozora), pa svoju frustraciju preusmeri na prvu osobu ili životinju u svojoj blizini.

Ovo ponašanje može se javiti i nekoliko sati nakon što je uznemirenost pokrenuta, što može delovati kao da dolazi "iz vedra neba."

U svim slučajevima, ključno je biti strpljiv, dosledan i pun ljubavi u radu sa mačkom. Razumevanje uzroka njenog ponašanja i postepeno rad na izgradnji poverenja može pomoći u smanjenju agresivnih reakcija.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading