PSI KAO TERAPIJA Kako kućni ljubimci poboljšavaju naše mentalno zdravlje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sve veći broj ljudi suočava se s problemima mentalnog zdravlja, a mnogi traže rešenja u neobičnim, ali sve popularnijim metodama, poput terapije sa psima.

Psi, poznati kao najbolji prijatelji čoveka, nude mnogo više od zabave i igre; njihova povezanost s ljudima je dublja i značajnija. Prisutnost pasa može značajno smanjiti osećaj usamljenosti i izolacije, što je od vitalnog značaja za osobe koje se bore s depresijom. Redovne šetnje s psom podstiču fizičku aktivnost, koja je poznata po pozitivnim efektima na raspoloženje i mentalno zdravlje.

Interakcija s psima podstiče lučenje oksitocina, poznatog kao "hormon ljubavi", koji pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti. Osim toga, kontakt s psom može smanjiti nivo kortizola, hormona stresa, dok povećava nivoe serotonina i dopamina, neurotransmitera povezanih s osećajem sreće i zadovoljstva.

Osim što pružaju emocionalnu podršku, psi takođe pomažu u stvaranju društvenih veza. Vlasnici pasa često se susreću s drugim ljubiteljima pasa tokom šetnji i druženja u parkovima, čime se smanjuje osećaj izolacije i podstiče socijalna interakcija. Briga o psu pomaže u uspostavljanju dnevne rutine i pruža osećaj odgovornosti, što je posebno važno za osobe koje se bore s depresijom.

Iako psi nisu čarobni lek za depresiju, njihova prisutnost i bezuslovna ljubav mogu značajno poboljšati mentalno zdravlje. Bilo da se radi o terapijskom psu ili ljubimcu koji pruža utehu, psi su važan izvor podrške i radosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading