sardina
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vitaminom B12 i selenom, što ih čini izuzetno korisnim za zdravlje.

Redovno konzumiranje sardina može poboljšati zdravlje, funkciju mozga i smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

Jedna porcija sardine (75 grama) sadrži 191 kaloriju i važno je napomenuti da sardine sadrže dve vrste esencijalnih omega-3 masnih kiselina, EPA i DHA, koje pomažu u smanjenju upale i mogu poboljšati raspoloženje, pomažući u lečenju depresije i anksioznosti.

Međutim, sardine nisu preporučljive za sve. Osobe sa visokim krvnim pritiskom, gihtom i kamenjem u bubregu treba da izbegavaju sardine.

Sardine iz konzerve sadrže mnogo natrijuma, što može povećati krvni pritisak. Takođe, sardine imaju visok sadržaj purina, što može pogoršati simptome gihta i povećati rizik od kamena u bubregu. Ako imate ove zdravstvene probleme, bolje je da potražite druge izvore ribe, poput bakalara, ili da konzumirate riblje ulje.

BONUS VIDEO:

 

@najzena.rs Feng Šui pravila za ukrašavanje jelke! Privucite novac i ljubav z 2025.godinu pomoću ukrasa i boja! #najzena #najžena #fengsui #novagodina #bozic #ukrasi #ukrasavanjejelke #jelka #ukrasizajelku #fengshui ♬ original sound - Najzena.rs

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading