RASKOŠNO I OTMENO Koracima "Šapata" do sjaja najsvetlije zvezde francuske gastronomije
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Udruženje "Ja volim Francusku” u poslednjih pet godina radi na jačanju privredne, turističke, ekonomske i interkulturalne saradnje između Srbije, zemalja Balkana i Francuske". 

Slađana Novaković predsednik i osnivač Udruženja ističe da su uspešno realizovani projekti imali uticaja na sveukupno poboljšanje odnosa Srbije i Francuske, uključujući ne samo turistički, privredni i kulturni segment, već i ekonomske bilateralne odnose.

"U Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana smo lideri u navedenim oblastima poslovanja. Francuska ambasada aktivno učestvuje u svim projektima “Ja volim Francusku", navodi Slađana.

"Savezna asocijacija regije Alzas"

"Od decembra 2022 godine prvi put u istoriji Srbije imamo predstavništvo jedne francuske regije, najbogatije u Francuskoj, Alzas sa administrativnim centrom Strazburgom u kome je sedište evropskog parlamenta što je od izuzetnog privredno-ekinomskig značaja za našu zemlju i region.

Na osnovu odluke francuskih državnih institucija na čelu sam i tog predstavništva, kancelarija je u Vrnjačkoj banji, kraljici banjskog turizma Jugoistočne Evrope", kaže naša sagovornica.

RASKOŠNO I OTMENO Koracima

Foto: Youtube/Printscreen/Belgrade Waterfront

 

"Ja volim Francusku" je u maju 2022. godine pokrenulo jedinstvenu regionalnu manifestaciju tradicionalnog karaktera "Francuska kuhinja sa zvezdicama".

Gastronomskim spektaklom 2022. godine smo u najlepšem kutku Beograda na vodi naš grad okitili sjajem Mišlenovih zvezdica.

"Ova manifestacija donosi nove poene na turističkom nebu Srbije i Vojvodine i nastojaćemo da učestvujemo u ovakvim inicijativama. Nadam se da ćemo neko sledeće druženje organizovati i u restoranu na teritoriji AP Vojvodine, u Novom Sadu, Subotici ili Pančevu, ili pak u nekom drugom lepom vojvođanskom mestu. Zahvaljujem se gostima iz Francuske i šefu koji je sa nama. Ovo je prvi korak u gastronomskom izazovu stvaranju nove gastronomske ponude na teritoriji Republike Srbije", rekao je pre godinu dana pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević.

RASKOŠNO I OTMENO Koracima

Foto: Youtube/Printscreen/Belgrade Waterfront

 

Važno je istaći "Francuska kuhinja sa zvezdicama” je jedinstvena manifestacija sa međunarodnim karakterom, posebno prepoznatljiva u Srbiji i regionu, koja okuplja stručne, političke i privredne predstavnike naše zemlje, regiona i Republike Francuske, uticajne goste, institucije, diplomatski kor, direktore najuticajnijih kompanija na tržištu Srbije.

Tradicionalni karakter "Francuske kuhinje sa zvezdicama" ove godine manifestaciju postavlja na mnogo viši nivo - Promociju evropskog centra gastronomije regije Alzas.

Na promotivnoj večeri čiji ce specijalni gosti biti šefovi Mišlenove kuhinje evropskog centra gastronomije, regije Alzas u Francuskoj, predsednik međunarodne unije Alzasa koja posluje na pet kontinenata u okviru 63 predstavništva, a od decembra 2022. godine i u Srbiji, predsednik regionalne privredne komore Strazburga, direkcija Evropskog centra za edukaciju u hotelijerskoj industriji i predstavništvo kancelarije unije Alzasa u Srbiji.

"Mesto manifestacije je povereno jedinom restoranu u Srbiji koji raspolaže sa Mišlenovim standardima - restoranu "Šapat" u Novom Slankamenu, 31. maja 2023. sa početkom u 17h i 30 minuta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading