Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Priprema bogate slavske trpeze često vodi ka preterivanju – pravilu „Bolje da ima nego da fali“. Međutim, postavlja se ključno pitanje: koliko je bezbedno jesti preostalu hranu sa slavske trpeze nakon nekoliko dana?

Kako bi hrana ostala bezbedna za konzumaciju, neophodno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila:

  • Čuvanje u frižideru: Sva hrana treba da se čuva u rashladnim uređajima na temperaturi do 4°C.
  • Rok trajanja: Maksimalni rok za čuvanje hrane u frižideru je do 7 dana.
  • Podgrevanje: Hranu podgrevajte samo jednom i nikada je nemojte podgrevati ponovo.

Prema rečima dr Veroslave Stanković, dugotrajno čuvanje hrane može dovesti do trovanja hranom, posebno u zimskom periodu kada su respiratorne infekcije već česte.

pastrmka sa pečurkama

Foto: Shutterstock

 

Riba sa Posne Slave:

  • Sveža riba: Poželjno je da se konzumira u roku od dva dana.
  • Duboko pržena riba: Može trajati do tri dana ako je pravilno čuvana u frižideru.
  • Marinirana riba: Takođe je jestiva do tri dana.
  • Sirova ili polusirova riba: Izbegavajte čuvanje do sledećeg dana, jer postoji visok rizik od trovanja hranom.

Jela sa mesom mogu trajati do 7 dana u frižideru, pod uslovom da su pravilno rashlađena i ne podgrevana više puta.

Ako planirate da slavsku hranu čuvate do Božića, stručnjaci savetuju da je zamrznete. Zamrznutu hranu podgrevajte samo jednom kako biste smanjili rizik od kontaminacije.

Nepravilno čuvana hrana može izazvati ozbiljna trovanja, što je posebno rizično tokom zime kada su infekcije česte. Pravilnim čuvanjem hrane štitite zdravlje svoje porodice i gostiju.

Uz ove savete, uživaćete u slavskim jelima i nakon Svetog Nikole, a pritom ćete ostati bezbedni!

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading