ukleta kuća
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Youtube

Za selo udaljeno petnaestak kilometara od Livna vjerovatno se u svetu ne bi ni čulo da nema brojnih novinarskih i radoznalih ekipa koje su želele da istraže misteriju vezanu za „kuću strave“.

Noću se iz napuštene, oronule kuće na osami čuju jezivi krici, glasno lupanje i dečji plač, koji kao da dopiru sa zidova. Veliki krst od crvenog stakla, prikovan za krov, uvek je napukao, ma koliko puta bio zalepljen...

I sama činjenica da postoji je čudna: Prišapčani tvrde da je običaj postavljanja krstova na kuće nikada nisu postojale u njihovom kraju. Na ulaz, crvena gvozdena vrata protkana rđom, vode oštećene kamene stepenice obrasle vinovom lozom, pa kuća i usred bela dana izgleda sablasno.

Ako pokušate da je fotografišete, kažu, desiće se nešto još strašnije: slika će biti potpuno crna ili mutna! Vlasnik kuće je izvesni Marko Marčenko, rodom iz Prnjavora, koji se oženio devojkom iz Prišapa, a kuću je kupio mnogo pre rata. Meštani tvrde da je njegova porodica u tom kraju ostala veoma kratko i da su se bez pozdrava ni sa kim preselili u Nemačku.

Za vreme rata, izbeglice iz Jajca su tu našle utočište, ali su se posle manje od mesec dana odselile tvrdeći da je to mesto ukleto. Posle njih, tu su privremeno bili smešteni vojnici koje je vlasnik pustio u kuću kako bi demantovao sablasne priče. Ali ni oni nisu dugo ostali: meštanima su rekli da više ne mogu da podnose „strašnu buku koju kuća proizvodi u gluvo doba noći”.

Dva vojnika koja su tu boravila, tragično su skončala: jednog je ugrizla riđovka, drugi se ubio nedugo nakon odlaska iz kuće.

Plod mašte ili stvarnost 

Meštani se kunu da je to plod mašte i da su velike zmije koje žive u okolini jedina prava stvar koju kuća strave nudi. Međutim, kako objašnjavaju kako su ove priče izmišljale dokone bake da bi uplašile decu, na njihovim licima se vidi strah, pa čak i panika. Možda to ima veze sa legendom koja se godinama prenosi sa kolena na koleno: da je kuća podignuta na starom jevrejskom groblju i da su devojke i žene na tom mestu sahranjivale vanbračnu decu koju bi davile. !?

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading