svadba
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pokloni se danas retko nose na svadbu, a često se polemiše o tome koliko se novca daje u koverti, i nikako da dođemo do svima prihvatljivog rešenja. Tako se na "Redditu" još jednom povela rasprava o tome koliko novca ko treba da da, i da li postoji "cenovnik" odlaska na veselja?

- Kuma (ćerka od krštenog kuma) mi se udaje u subotu i sada se standardno pitam koliko bih trebao dati novca. Guglao sam, pišu da se ne ide ispod 200 evra što mi je malo mnogo za minimum. Pa šta vi mislite koju, logiku, tradiciju, formulu koristite kada odlučujete koliko treba da date kovertu? - glasilo je pitanje jednog korisnika na "Redditu".

Ubrzo se ispod pitanja za "cenovnik" odlaska na veselja stvorila lavina komentara, a dilema sa kojom se suočio ovaj korisnik, odjednom je dobila nekoliko rešenja.

"Mislim da se dobro sećam cenovnika"

- 50 evra za poznanike i slične osobe, 100 evra za dobre drugove, 200 evra za bližu familiju i sve koji se smatraju bližim, iznad je rezervisano ako si kum ili tako nešto. Mislim da se dobro sećam "cenovnika", pa eto ti za početak. Mislim da je poskupelo u međuvremenu - glasio je prvi komentar ispod objave.

"50 evra je minimum da se pokrije cena tvog mesta"

- 50 evra je neki minimum(bio) da se pokrije cena "tvog mesta", ali s obzirom da su cene skočile i sve rekao bih neki okviran average je 100 evra. Tu ćeš da se osiguraš da si dao/la dovoljno da se pokrije "tvoje mesto" i da ostane nešto preko.Ne slušaj savete da ćeš sa ovom ili onom cifrom da se obrukaš i slične budalaštine. Došao si na slavlje, bitno je da mladencima ne praviš trošak. Jedino možeš da se obrukaš da ne staviš pare u koverat. Srećno veselje! - glasio je drugi komentar.

U umoru šaljivih i dobronamernih komentara, našli su se i oni koji su smatrali da je nebitno koliko novca se stavi u koverat, već je pravilo da "daš onoliko, koliko imaš", jer se kumstvo ne svodi na novac.

- Ne postoji nepisano pravilo koliko treba dati. Daš koliko misliš da treba. Ako ti se kumstvo svodi na koliko si para dao da se ne obrukaš ne znam šta da ti kažem.. - napisao je jedan korisnik.

- Stavi koliko možeš čoveče i koliko ti životne okolnosti dozvoljavaju ... Da bi ispao džek, da li treba da jedeš poparu narednih mesec dana ili da ti klinac nema patike? - dodao je drugi.

Koliko novca je dovoljno staviti u kovertu?

Koliko novca je dovoljno staviti u kovertu - pitanje je koje izaziva pravu glavobolju svaki put kada dobijemo pozivnicu za venčanje. Sudeći po broju komentara i primera ispod pitanja ovog korisnika društvene mreže "Reddit" - pravila nema, a ona koja i u narodu postoje, lako se krše u datom trenutku.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading