portugalski sendviči
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dok se ove namirnice često koriste kao prelivi u sendvičima, salatama i drugim jelima, stručnjaci upozoravaju na njihovu visoku kalorijsku vrednost, prisustvo nezdravih masti, šećera i soli.

Dijetolog Liza Ričards i dr. Erik Netkin ističu da prekomerna konzumacija majoneza i kečapa može štetno delovati na zdravlje, posebno na važne organe kao što su srce i jetra.

Tradicionalni majonez, na primer, sadrži zasićene masti koje mogu povećati nivo holesterola i opteretiti krvne sudove, što može biti štetno za jetru.

majonez

Foto: Shutterstock

 

Čak i kada je majonez napravljen od zdravijih ulja, poput maslinovog ulja, preporučuje se umjerena konzumacija.

Što se tiče kečapa, često sadrži visok nivo šećera, obično u obliku kukuruznog sirupa sa velikom količinom fruktoze.

Redovna i preterana konzumacija može doprineti insulinskoj rezistenciji i gojenju, što negativno utiče na zdravlje srca.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)