palačinke
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dobar nelepljiv tiganj i dobar recept su ključni za postizanje najboljih rezultata.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 250 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
  • 350 ml mleka
  • 1 dl mineralne vode
  • Prstohvat soli
  • Rendana kora pola limuna
  • 1 vanilin šećer
  • Kašika ruma (po želji)
palačinke

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

 Penasto umutite cela jaja u većoj posudi.

 Dodajte mleko u umućena jaja i mešajte dok se ne sjedini.

 Sipajte brašno postepeno uz neprestano mešanje kašikom dok smesa ne postane gusta i bez grudvica.

 Dodajte mineralnu vodu i mešajte dok ne postignete željenu gustinu.

 Dodajte rendanu koru limuna, rum, vanilin šećer i prstohvat soli. Sve dobro promešajte.

 Smesu ostavite da odstoji 10 minuta kako bi se sastojci dobro povezali.

 Dobro zagrejte tiganj za palačinke, po mogućnosti s neprijanjajućom podlogom.

 Premažite tiganj četkicom s malo ulja. Sipajte smesu u tiganj i pržite jednu stranu oko 30 sekundi dok ne postane zlatnožuta. Preokrenite palačinku i pržite drugu stranu oko 20 sekundi.

palačinke

Foto: Shutterstock

 

Dodatni saveti uključuju upotrebu mineralne vode zbog njenog sadržaja bikarbonata koji pomažu da palačinke budu mekane i prozračne.

Takođe, dodavanje ruma poboljšava aromu i sprečava upijanje previše ulja.

Postupak okretanja palačinki u vazduhu nećemo objašnjavati, to ostavljamo vašem kuvarskom umeću. 

Palačinke možete namazati raznim domaćim marmeladama, neobičnim nadevima, čokoladom i dodati voće, poput malina, borovnica ili jagoda…

S malo prakse, postaćete pravi majstor za palačinke!

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading