vanzenaljci
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Naučnici su dugo razmišljali o ideji vanzemaljskog života, a organizacije poput Nase prikupljaju tragove koji ukazuju da bi život mogao postojati - ili je možda nekada postojao - na drugim planetama. Tim istraživača sa Univerziteta u Santa Kruzu otkrio je tragove koji ukazuju da bi vanzemaljski život mogao biti skriven na Jupiterovom i Saturnovom mesecu. Studija objavljena u časopisu Journal of Geophysical Research: Planets postulira da isti tipovi ventila koji se nalaze na morskom dnu Zemlje mogu podržavati život na "okeanskim svetovima" koji kruže dalekim planetama.

Ove strukture, poznate kao hidrotermalni ventili, često se nazivaju "toplotnim izvorima" na dnu okeana. Oni crpe toplotu iz rastopljenih stena ispod podvodnih vulkana. Kružeća morska voda u okeanskoj kori se zagreva pre nego što napušta morsko dno i meša se sa hladnom vodom, često noseći rastvorene hemikalije iz stena, stvarajući sivkaste dimne stubove. Drugi tip ventilacije poznat kao difuzno ventiliranje, izbacuje nižetemperaturne tečnosti kao sjajnu vodu umesto "dim". Ove niže temperature mogu podržavati zajednice okeanskog života oko ventila - a istraživači veruju da se nešto slično može odigravati i u svemiru.


Okeanski svetovi se definišu kao planete i meseci koji imaju, ili su nekada imali, tečni okean. Naučnici su ukazali na Evropu i Enceladus, dva meseca koji orbitiraju oko Jupitera i Saturna, redom. Primećeni su oblaci pare koji izbijaju sa površine oba meseca, ali naučnici su se borili da identifikuju tačan uzrok. Međutim, prethodna istraživanja su nagovestila da neki okeanski svetovi oslobađaju dovoljno toplote, uglavnom generisane radioaktivnim raspada, da bi pokrenuli hidrotermalnu cirkulaciju.


U najnovijem istraživanju, istraživači su koristili računarski model zasnovan na hidrotermalnoj cirkulaciji kako se dešava na Zemlji. Nakon manipulisanja faktorima poput toplote i dubine cirkulacije tečnosti, otkrili su da hidrotermalni ventili mogu postojati pod različitim uslovima. Jedan od rezultata računarskih simulacija bio je posebno obećavajući. Pod uslovima niske gravitacije poput onih na dnu Enceladusa, cirkulacija može da se nastavi sa niskim temperaturama tokom milijardi godina, zaključili su naučnici. Ovo bi moglo objasniti zašto neki oceanski svetovi imaju drevne sisteme cirkulacije tečnosti ispod svojih morskih podova, uprkos ograničenoj toploti.


"Ovo istraživanje sugeriše da bi niske temperature (ne previše vruće za život) hidrotermalni sistemi mogli da postoje na oceanskim svetovima izvan Zemlje tokom vremenskih perioda koji su kompatibilni sa onima potrebnim za razvoj života na Zemlji", rekao je Andrew Fisher, vodeći autor rada. Tim sa Univerziteta u Santa Kruzu prisustvovaće lansiranju Nasine sonde Europa Clipper kasnije ovog jeseni. Sonda će poleteti sa Kejp Kanaverala, Florida, u potrazi za znakovima života u okeanu Evrope.

Naučnici su uglavnom zavisili od posmatranja sa misija satelita prilikom proučavanja uslova prisutnih na oceanskim svetovima. Autori rada priznaju da je teško prikupiti podatke sa ovih nebeskih objekata zbog njihove udaljenosti od Zemlje. "Stoga je esencijalno iskoristiti dostupne podatke, većinom prikupljene na daljinu, i iskoristiti razumevanje iz decenija detaljnih studija analognih zemaljskih sistema", napisali su oni.

(The Sun)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading