Kovanice
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Postoje novčići neopisive vrednosti. Na primer, kovanica od 1 evra koja zapravo vredi 650 evra. Samo treba da obratite pažnju na sitan detalj.

Stručno govorimo o takozvanim kolekcionarskim novčićima ili optjecajnim novčićima. Prigodne kovanice ponekad mogu biti mešane sa opticajnim novčićima.

Ovi vredni novčići su u opticaju

Izdaje ih Deutsche Bundesbank. Prigodni novčići se takođe smatraju normalnim sredstvom plaćanja, ali ih ne treba koristiti kad god je moguće, jer ti novčići imaju znatno veću vrednost. Postoji još nekoliko detalja koji čine novčić pravom investicijom.

U ovom slučaju, kovanica od 1 evra vredi 650 evra. Možda ste već imali ovu kovanicu u rukama, ali niste to primetili. Ako primetite nešto neobično na novčiću, trebalo bi da ga bolje pogledate. Moguće je da imate posebno vredan novac, pišu nemački mediji.

Vredni netačni reljefi otkriveni u novčaniku

Reč je o tzv. štamparskim greškama. Postoje različite vrste. Jedna od najčešćih grešaka je "prženo jaje", a takvi novčići vrede oko 100 evra. Relativno ih je lako primetiti. Unutrašnjost novčića je pomerena i nije tačno u sredini.

Ako je naličje novčića okrenuto naopako, to je "rotacija marke" i takav novčić košta oko 200 evra.

Međutim, to je prilično retko. Jedna od najneobičnijih tiskarskih grešaka je "greška planeta". Ova izuzetno retka kovanica iz Münstera ima kovanicu od 2 evra na ploči od 1 evra. Srećnik koji nađe ovu kovanicu u svom novčaniku može od kolekcionara dobiti i do 650 evra, navode nemački mediji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading