sahrana
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Sahrane su važan događaj u Srbiji, gde se izražava poštovanje prema preminulom i saučešće porodici.

Porodica obaveštava rodbinu i prijatelje o smrti, a preminuli se priprema za sahranu oblačenjem u svečanu odeću i postavljanjem u kovčeg, često uz pravoslavne rituale kao što je postavljanje ikone na lice pokojnika.

Međutim, neki običaji na sahranama mogu delovati čudno, poput stavljanja sata ili mobilnog telefona u ruke pokojnika, ili stavljanje lutke u kovčeg kako bi se prekinuo niz smrti u porodici.

Takođe, običaj darivanja novca pokojniku potiče iz grčke tradicije i zadržao se do danas kao praktična pomoć porodici preminulog. Ranije su imućni ljudi sahranjivani sa zlatom, ali se taj običaj smanjio zbog pljački grobnica.

Stručnjaci smatraju da su ovi običaji nastali pod uticajem mitova, a često uključuju stavljanje ličnih predmeta kao što su češalj ili ručni sat u kovčeg.

U kovčeg se ne stavljaju porodične fotografije, jer se veruje da to može povući i žive članove porodice u smrt.

U nekim delovima Srbije, poput Užičkog kraja, veruje se da prisustvo životinja pored otvorenog kovčega može dovesti do povampirenja pokojnika, pa se izbegava bliski kontakt životinja s pokojnikom.

Sahrana ubijene Vasiliki

PRINTSCREEN/Youtube/ ilialive

 

Takođe, mobilni telefoni se ponekad stavljaju u kovčeg kako bi porodica mogla da se obrati pokojniku u teškim trenucima.

Postoji običaj sahranjivanja nevenčanih mladića sa devojkom koja će biti "pokojnikova žena" narednih godinu dana, ili stavljanje prstena na ruku pokojnika kao znak venčanja. Mlade devojke se ponekad sahranjuju u venčanici ako nisu bile udate.

U nekim krajevima, pokojnik se sahranjuje u dvorištu kuće kako bi se porodica držala na okupu i sprečilo prodavanje imovine. Takođe, običaj paljenja sveća za pokojnika je važan jer se veruje da osvetljava put pokojnika na onom svetu.

Bizarni običaji, kao što je stavljanje lutke u kovčeg, nisu ograničeni samo na neobrazovane ljude. Primer je doktorka iz Srbije koja je preminula u inostranstvu, a kojoj je na sahrani stavljena lutka u kovčeg.

Crni humor je takođe prisutan, kao u anegdoti o unuku koji je poslao poruku s telefona pokojnika, što je šokiralo porodicu.

Sve u svemu, ovi običaji su duboko ukorenjeni u tradiciji i mitologiji, a često se prenose s kolena na koleno.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading