poruka u boci
Foto: Shutterstock/Foto: Jenny Sturm

Zaintrigirana, odlučila je da istraži njen sadržaj i otkrila nešto izuzetno zanimljivo - flašu sa porukom koja verovatno datira iz 1876. godine, čineći je potencijalno najstarijim pronađenim primerkom poruke u flaši.

Kada je prvi put ugledala flašu, Emi je bila iznenađena i radoznala. Nakon što je malo istražila, shvatila je da poruka u flaši verovatno datira iz 1876. godine.

Unutar flaše je bila jedva čitljiva, rukom napisana poruka koja je glasila:

Emi je pretpostavila da '76' označava godinu 1876., kada je poruka napisana.

@asmythco Thanks for waiting - here’s the message! #messageinabottle #historytok Video Editing: @Blknwht_tech ♬ original sound - A Smyth Co

Nakon 48 sati dešifrovanja, konačno su uspeli da pročitaju poruku.

Istraživanje je takođe otkrilo da flaša nosi oznaku Barr & Brother Philadelphia, firme koja je staklene predmete proizvodila između 1870. i 1900. godine.

Emi je pažljivo izvadila poruku iz flaše uz pomoć vadičepa i pincete, sa svojom sestričinom. Unutra su pronašli vizit kartu poznate firme za instrumente iz Filadelfije, W.G. & J. Klem, koja datira iz 1800-tih.

Na poleđini kartice bila je rukom ispisana poruka koja spominje jahtu Neptun.

Emi je bila fascinirana otkrićem i želela je da sazna više o jahti Neptun.

Pronašla je članak iz 1874. u Filadelfija inkvajeru koji spominje kapetana Samuela Galea iz Atlantik Sitiha, koji je sagradio jahtu nazvanu 'Neptun', prema klubu Neptun iz tog grada.

@asmythco Message in the bottle update! The boat Yacht Neptune found! How far ot traveled! #messageinabottle #fypシ゚viral @newspaperscom ♬ original sound - A Smyth Co

Jahta je bila popularna za krstarenja i privukla je mnoge posetioce zbog Galeove harizmatične ličnosti.

Iako je Emi otkrila mnogo informacija, zagonetka nije bila potpuno rešena. Zbog toga je kontaktirala Ginisovu knjigu svetskih rekorda kako bi pokušala da potvrdi svoju teoriju.

Prema Ginisu, trenutni rekord za najstariju poruku u flaši datira iz 12. juna 1886. godine, a pronađena je 2018. na ostrvu Vedž u Australiji. 

Ovo otkriće nije samo fascinantno iz istorijskog aspekta, već pokazuje i neverovatnu priču koja može povezati prošlost sa sadašnjošću.

Emi Smit Marfi je, kroz svoje istraživanje i upornost, otkrila deo istorije koji je bio izgubljen više od jednog veka, čineći njenu priču izuzetno inspirativnom i značajnom.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading