Fažana
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Britanska vlada objavila je na svojoj službenoj stranici savete za putovanje u inostranstvo. Osim uobičajenih preporuka bez čega se ne ide na put, oni na stranici upozoravaju i na neke probleme u zemljama.

Tako su Britanci dali svete i za boravak u Hrvatskoj, upozorivši na opasnosti. Tako u delu koji se odnosi na sigurnost stoji da postoji velika pretnja od terorističkog napada na globalnom nivou, pa se i Britanci trebaju zaštititi jer su i oni "meta".

Šta sve piše u savetima za britanske turiste u Hrvatskoj?

Britanci za Hrvatsku pišu da je nivo kriminala nizak i da su retki nasilni zločini. Ipak, zanimljivo je da, tvrde, turistima u određenim "džentlmenskim klubovima" naplate previše, pa im prete nasiljem ako odbiju da plate račun. Upozoravaju i na džeparoše. Savetuju da turisti sa sobom ne nose previše gotovine, da ne ostavljaju dragocenosti bez nadzora te da koriste hotelske sefove.

Pišu i o seksualnim napadima u taksijima. Na stranici stoji da je u Hrvatskoj bilo takvih slučajeva, pa preporučuju da turisti fotografišu unutrašnjost taksija, gde se vidi i broj taksija pa fotografiju pošalju, primera radi, prijatelju, da bi spriječili moguće napade. Svakako preporučuju i da se podeli status vožnje u taksi aplikaciji te da nazovu nekoga i kažu da dolaze taksijem, kamo idu i o kojem je taksiju reč.

Zaostale mine iz rata veliki problem

Zanimljivo je da je britanska vlada upozorila i na neeksplodirane mine. Pišu da ih ima na prostoru izvan turističkih središta, poput istočnog dela Slavonije, Brodsko-posavske, Karlovačke i Zadarske županije te na udaljenim područjima Nacionalnog parka Plitvička jezera. Napominju i da turisti ne hodaju na neobrađenom zemljištu te ne skreću sa označenih staza.

Imaju savete i za putovanje morem. Ističu: ne pijte alkohol ako upravljate jahtom ili brodom, postoje stroge kazne ako vas uhvate pijanog na čelu broda. Sa Britancima se moramo složiti da su šumski požari česta pojava tokom letnjih meseci. Savetuju oprez pri posećivanju šuma i šumskih područja. Napominju da je zabranjeno paljenje vatre i roštiljanja, osim na određenim mestima. Na posebnom oprezu trebaju biti i pušači, Britanci pišu da treba pravilno gasiti cigarete i ne ostavljati smeće za sobom jer, primera radi, prazne boce mogu izazvati požar.

Zemljotresi još jedna od opasnosti

Osim požara, koji su neretko i podmetnuti, britanska vlada upozorava i na prirodne nepogode. U njihovim preporukama stoji informacija o zabeleženim zemljotresima u Zagrebu i Petrinji. Zgrade oštećene u zemljotresu, pišu, mogu biti nestabilne. Još jedna iznenadne pojava su i poplave. Pišu da one mogu dovesti do opasnih prekida saobraćajnih i drugih mreža, a najveća je opasnost središnjoj Hrvatskoj, između Karlovca i Slavonskog Broda, ističu.

Kao i za većinu toga, Britanci pišu svima koji nameravaju putovati u Hrvatsku, da slede savete lokalnih vlasti.

(Danas.hr)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading